Kemi

pH-beregning mm.

04. oktober 2011 af cille12345 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har to opgaver jeg ikke 100 % kan gennemskue:

Opgave 1

A. Beregn pH i en blanding af 1 L vand og 1,0 mL 1,0 M saltsyre.

B. Sammenlign med pH i de to oprindelige opløsninger.

 

Opgave 2

A. Beregn de to opløsningers koncentrationer.

B. Hvilket glas kan neutralisere mest 0,1 M NaOH?

To glas indeholder begge slapetersyre. Det ene glas her pH = 2 og det anden pH = 4

C. Beregn pH i en blanding af lige store voluminer af disse to glas.

 

På forhånd tak :D

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2011 af mathon

Opgave 1

A. Beregn pH i en blanding af 1 L vand og 1,0 mL 1,0 M saltsyre.

                            [H3O+] = (0,001 mol) / (2 L) = 5,0·10-4 M

                            pH = -log(5,0·10-4) 3,3                                                                                      

B. Sammenlign med pH i de to oprindelige opløsninger.

                           pHvand = 7

                           pHHCl = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2011 af mathon

Opgave 2

To glas indeholder begge slapetersyre. Det ene glas her pH = 2 og det anden pH = 4

C. Beregn pH i en blanding af lige store voluminer af disse to glas

               
                           glas1:  [H3O+] = 10-pH = 10-2 = 0,01 M

                           glas2:  [H3O+] = 10-4               = 0,0001

lige store voluminer V

                           glas1:  n1(H3O+) = V · (0,01 mol L-1)

                           glas2:  n2(H3O+) =  V · (0,0001 mol L-1)        


samlet antal mol H3O+

                                  n = n1 + n2 =  V·(0,0101 mol L-1)            

                          [H3O+]blanding = n/V = 0,0101 M

                          pH = -log(0,0101) ≈ 1,2

            


Svar #3
04. oktober 2011 af cille12345 (Slettet)

Tak.

Det her hører til opgave 2:

 

To glas indeholder begge 100 mL opløsning, og
begge har pH = 3,0. Et glas indeholder saltsyre og
det andet ethansyre.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2011 af mathon

Opgave 2

A. Beregn de to opløsningers koncentrationer.

                                              pHethansyre = 0,5(4,75 - log(cs)) = 3,0

                                              cethansyre = 0,0562 M

100 mL indeholder
                                              n(H3O+) = (0,100 L)·(0,0562 mol L-1) = 5,62·10-3 mol



 

                                              pHsaltsyre = -log(csaltsyre) = 3,0

                                              csaltsyre = [H3O+] = 10-3 = 0,001 M
100 mL indeholder
                                              n(H3O+) = (0,100 L)·(0,001 mol L-1) = 1,0·10-4 mol

                                              

B. Hvilket glas kan neutralisere mest 0,1 M NaOH?

           glasset med ethansyre kan neutralisere mest 0,1 M NaOH

                                           


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. januar 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Koncentration af syrerne er c ikke n.. n er stofmængden for syren.. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. marts 2012 af Kristina0 (Slettet)

#2

ifølge min beregning af

-log(0,0101) giver det ca. 2. ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. marts 2012 af mathon

korrektion af Opgave 1

    teksten siger: "1,0 mL 1,0 M saltsyre" som jeg beklageligvis fik læst "1,0 L 1,0 M saltsyre"


    1,0 mL 1,0 M saltsyre for tyndes til 1 L

                             fortyndingsfaktor 10-3

                             [H3O+] = 10-3·(1,0 M) = 10-3 M

                             pH = -log(10-3) = 3


Skriv et svar til: pH-beregning mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.