Matematik

Parameterkurve

06. oktober 2011 af elissa92

Håber virkelig, jeg kan få hjælp.

Jeg har følgende vektorfunktion: f(t) = ( x = t2 - 4, y = (1/2)t3 - 5/2t)

som har følgende retningsvektor:

f(t) = (x=2t, y = 1,5t2 - 5/2)

Jeg skal bestemme den/de værdier for hvilken farten er mindst. Hvordan gør jeg? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Farten er længden af hastighedsvektoren

v(t) = ( x'(t) , y'(t) ) ,

og farten har minimum, hvis og kun hvis dens kvadrat har minimum. Man skal derfor søge minimum for funktionen

v(t)2 = (x'(t))2 + (y'(t))2


Svar #2
06. oktober 2011 af elissa92

Hvordan finder jeg så minimum?
 

Altså jeg har, at:

v(t) = √((2t)2 + (1,5t2 - 5/2)2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er nemmere at se på funktionen v(t)2 . Man finder minimum for en funktion f(t) ved at løse ligningen f'(t) = 0 , eller ved her at bemærke, at grafen for v(t)2 er en parabel, der vender grenene opad. Find toppunktets koordinater.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2011 af mathon

radikanden:
     
                                          v2(t) = 4t2 + 2,25t4 - 7,5t2 + 6,25 = 2,25t4 - 3,5t2 + 6,25

   find minimum for
                                          v2(t)  = 2,25t4 - 3,5t2 + 6,25

 

 


Svar #5
06. oktober 2011 af elissa92

Okay, så får jeg:

f´(x) = 2t = 0 <=> t = 0

f´(y) = 1,5t2 - 5/2 = 0 <=> t = 1,29099 og t = -1,29099

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2011 af mathon

 

                                (2,25t4 - 3,5t2 + 6,25) ' = 9t3 - 7t = 9t(t2 - (7/9))  = 9·t·(t + √(7)/3)·(t - √(7)/3)

dvs
     ekstrema for
                                   t = -√(7)/3 ≈ - 0,882        t = 0      t = √(7)/3 ≈ 0,882


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal finde minimum for funktionen v(t)2 , se #4 .


Svar #8
06. oktober 2011 af elissa92

Min lærer har bare aldrig lært mig det med radikand, så jeg ved ikke, hvor du får 2,25t4... osv :/


Svar #9
06. oktober 2011 af elissa92

Tror, det er bedre, hvis jeg finder toppunkt, for der såtr, illustrer løsningen grafisk..

Problemet er, at når jeg plotter grafen ind i Maple, får jeg en parabel, der vender nedad, og det er fordi, at jeg skriver:

plot([2t,1.5t2 - 5/2]). Så jeg får ingen x-akse. Hvordan skal jeg plotte den, så jeg får en x-aksen i Maple? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kommer af

v(t)2 = (x'(t))2 + (y'(t))2 = (2t)2 + (1,5t2 - 5/2)2


Brugbart svar (1)

Svar #11
06. oktober 2011 af mathon

                          radikand '(t)      (2,25t4 - 3,5t2 + 6,25) ' = 9t3 - 7t = 9t(t2 - (7/9))  = 9·t·(t + √(7)/3)·(t - √(7)/3)

dvs
     ekstrema for
                                   t = -√(7)/3 ≈ - 0,882        t = 0      t = √(7)/3 ≈ 0,882

monotoniforhold:
for t <
- 0,882 er radikand '(t) < 0, hvorfor radikanden er monotont aftagende
for - 0,882 < t < 0 er radikand '(t) > 0, hvorfor radikanden er monotont voksende
for 0 < t < 0,882 er radikand '(t) < 0, hvorfor radikanden er monotont aftagende
for t > 0,882 er radikand '(t) > 0, hvorfor radikanden er monotont voksende

sammenlign de to lokale minima og find det mindste


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du skal ikke plotte hastighedsvektoren v(t), men farten |v(t)| .


Svar #13
06. oktober 2011 af elissa92

Vil jeg så få en parabel, der vender opad?

Hvordan lyder det så, når du vil plotte den ind?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. oktober 2011 af mathon

 

    √(2,25t4 - 3,5t2 + 6,25)  er mindst når radikanden    2,25t4 - 3,5t2 + 6,25    er mindst


Svar #15
06. oktober 2011 af elissa92

Sidste spørgsmål :)
Skal jeg så indsætte de 3 t-værdier ( t = 0, t = 0,882, t = -0,882) ind i funktionen for farten, og hermed se, hvilken fart, der er den mindste?


Brugbart svar (1)

Svar #16
07. oktober 2011 af mathon

     da
                radikand(-√(7)/3)  =  radikand(√(7)/3) = 44/9              radikanden er symmetrisk i t

er

                vmin = |v(t)|min = √(44/9) = (2/3)·√(11) ≈ 2,211


Skriv et svar til: Parameterkurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.