Matematik

To ubekendte

06. oktober 2011 af Glans (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvor mange kaniner og duer har marx, når disse dyr tilsammen har 19 hoveder og 52ben? 

jeg siger hoveder= x og ben= y

19x*52y=0 

så har jeg jo ikke to ubekendte eller hvordan løser man denne ligning, har jeg gjort rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2011 af peter lind

Kald antal kaniner x og antal duer y. Du har så

x+y = 19

4x+2y=52


Svar #2
06. oktober 2011 af Glans (Slettet)

okay, hvor får du 4 og 2 fra? 


Svar #3
06. oktober 2011 af Glans (Slettet)

ahhh, deres ben ikk? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2011 af peter lind

jo


Svar #5
06. oktober 2011 af Glans (Slettet)

Hmm, når regner det ud synes jeg ikke ser rigtigt ud. 

Jeg siger.. 

x+y = 19

4x+2y=52

4x-4x+2y=52-4x

2y/2=52-4x/2

y=52-4x/2=24

dvs. 24 duer

så sætter jeg 24 på y's plads. 

x+24=19

x+24-24=19-24 minuser med24 på begge sider. 

så får jeg x=19-24= -5

altså x=-5? 

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opgaven "virker", fordi kaniner og duer ikke har samme antal ben, og de to sæt oplysninger, om antal hoveder og antal ben, virker uafhængigt af hinanden. De to linier skærer hinanden i netop eet punkt.

Hvis opgaven i stedet havde været stillet om høs og duer, der hver har to ben, var vi ikke blevet klogere af at få oplyst, at der var 19 hoveder og 38 ben, fordi uanset hvordan fordelingen var mellem duer og høns, ville der altid være 38 ben. Oplysningen, at der er 38 ben her, er i det væsentlige den samme oplysning, som at der er 19 hoveder. De to linier er den samme rette linie.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan ikke slutte noget om, at y = (52-4x)/2 = 24 . Man finder

y = (52 - 4x)/2 = 26 - 2x , som så indsættes i den anden ligning

x+y = 19 , dvs

x + 26 -2x = 19 , eller

x = 7


Svar #8
06. oktober 2011 af Glans (Slettet)

hvor får du 26 og -2x fra?  når jeg regner (52 - 4x)/2 får jeg 24


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man dividerer hvert led med 2 --> 52/2 = 26 , -4x/2 = -2x . Du ser ud til at smide x væk, eller sætte x til 1; det kan man ikke bare gøre.


Skriv et svar til: To ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.