Matematik

Underlig differentialligning

07. oktober 2011 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

a)
Bestem til differentialligningen dy/dx -3y = e^x
den løsning, hvis graf i punktet P(1,f(1)) har en tangent der er parallel linien med ligningen y =x-5

Er der nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt den såkaldte panserformel til at opstille den generelle løsning, og bestem så integrationskonstanterne ud fra oplysningen om tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2011 af mathon

 

                                       y ' + (-3)y = ex                                                               multiplicer med e-3x

                                       e-3x·y ' + e-3x·(-3)·y = e-3x·ex                                        omskriv venstre side

                                       (e-3x·y) ' =  e-2x                                                              integrer med hensyn til x

                                       ∫ (e-3x·y) 'dx = ∫ e-2xdx

                                       e-3x·y =  -(1/2)e-2x + C                                                   divider med e-3x

                                       y =   Ce3x - (1/2)ex

  og
                                       y '  = 1 = 3y + ex

                                       y '  = 1 = 3·(Ce3·1 - (1/2)e1) + e1

                                              1 = 3e3C - (3/2)e + e

                                              1 = 3e3C - (1/2)e

                                              1 + (1/2)e = 3e3C

                                              C = (1 + (1/2)e) / (3e3)

                                              C = (1/3)e-3 + (1/2)e-2 ≈ 0,084263

 

                                       f(x) =  ((1/3)e-3 + (1/2)e-2)e3x - (1/2)ex

 

 

 


Svar #3
08. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

Tak Mathon.. men tror jeg skal bruge en panser formel?

Med at finde a(x) og b(x).. ?


Svar #4
08. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

y(x) = e-A(x) ∫b(x) eA(x)dx+ce-A(x) tror det er denne her formel


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2011 af Walras

Det er da nok en af de mest normale differentialligninger, du kommer til at arbejde med. Den kan løses på rigtig mange måder. Panserformlen, som du nævner, er en mulighed, Mathons løsningsforslag er også helt korrekt, og den kan såmænd også løses ved at opskrive det karakteristiske polynomium.


Svar #6
08. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

Men nogen der kan hjælpe mig i forhold til anvendelse af panserformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2011 af Walras

dy/dx+a(x)y=b(x),

så i henhold til

dy/dx-3y=ex

er a(x)=-3 og b(x)=ex, hvorfor A(x)=∫(-3)dx=-3x, så det ved indsættelse i

y(x)=e-A(x)∫b(x)eA(x)dx+Ce-A(x)

ses, at

y(x)=e3x∫exe-3xdx+Ce3x=e3x∫e-2xdx+Ce3x=e3x(-1/2e-2x)+Ce3x=Ce3x-1/2ex,

der er i overensstemmelse med #3's beregninger.

Panserformlen er dog en relativt kedelig måde at løse denne slags opgaver med, for der er intet intuitivt i formelen, og den er umulig at huske. Så er det nemmere at benytte sig af metoder, der har større umiddelbar logik. Desuden er den ubrugelig så snart, der opereres med differentialligninger af højere orden.


Skriv et svar til: Underlig differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.