Kemi

Stofmængden af ethansyre, (ligevægt)

08. oktober 2011 af jeghaderlektier1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er ved at lave en rapport over "bestemmelse af ligevægstskonstanten". Vi har i dette forsøg en blanding A (1,50 mol  ethanol  (69,1 g) , 1,00 mL  koncentreret svovlsyre + 1,00 mol  ethansyre  (60,0 g)) der koger i 70 grader, hvor vi hvert 10. minut (indtil 90 minutter) skal tage 5 mL og titrere med NaOH, hvor vi først tilsætter koldt vand så reaktionen stopper. Samme prinxip gør vi for blanding B (1,00 mol  ethansyreethylester  (88,1 g) + 1,00 mol  vand  (18,0 g) og 0,50 mol  ethanol  (23,0 g) og 1,00 mL  koncentreret svovlsyre
 vores forsøgsresultater:

Blanding A:          Blanding B:
   
Tid V(NaOH)       Tid V(NaOH)
min mL                min mL
10 18,0                10   3,6
20 14,9                20   3,3
30 12,7               30   6,2
40 11,0               40   6,0
50 9,4                 50   7,6
60 9,5                 60   7,0
70 8,3                  70   9,5
80 8,7                   80   9,6
90 9,5                  90   9,6

Spørgsmålet lyder:
1) Det samlede volumen af hver af blandingerne  A  og  B  er  150 mL. Hver af de udtagne prøver udgør således  1/30  af den oprindelige blandings rumfang. Beregn stofmængden af ethansyre i hver af de udtagne prøver (husk at tage hensyn til den tilsatte mængde svovlsyre, koncentreret svovlsyre er  17,8 M; da svovlsyre er en stærk syre neutraliseres den først af basen).
2) Beregn for hver af de udtagne prøver stofmængden af ethansyre i (en tænkt) blanding  A  og  B  på prøvetagningstidspunktet.

Jeg har fundet 1) : n(svovlsyre): C=n/V  ⇔n=C*V=17,8 M*((1/3  mL)/(1000 L))= 0,000593 mol
og da svovlsyre og ethansyre reagere 1:1 må der gælder samme n for ethansyre? forstår slet ikke opgave 2 ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2011 af Angsumalin (Slettet)

Bestem  stofmængden af NaOH for hver volumen, du har brugt.

nNaOH = c*V

n1(Naoh)-n(svovlsyre *2) = n(NaOH)

Derefter

n(NaOH) * 30 = n(ethansyre)

 


Skriv et svar til: Stofmængden af ethansyre, (ligevægt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.