Matematik

hvordan forklarer man hældningskoefficient

09. oktober 2011 af linpeni (Slettet) - Niveau: C-niveau

min datter er begyndt på gym og har store problemer med at forstå matematik.

En hældningskoefficient, et hældningstal eller blot en hældning er et udtryk for, hvor stejl en ret linje er i forhold til akserne i det koordinatsystem, den er tegnet i.

 

hvad vil det sige i almindelig tale?

betyder det, at en hældningskoefficient viser hvor meget et punkt i koordinatsystemet stiger eller falder på y aksen afhængigt at hvor langt man bevæger sig ad x aksen??

 

jeg er desværre ca så dum som en 12 årig når det drejer sig om matematik, så håber en af i andre matematiske lyse hoveder kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. oktober 2011 af mathon

stejlhed
                    er y-stigning pr. x-enhed

                       a = Δy / Δx = (y2-y1) / (x2-x1)

 


Svar #2
09. oktober 2011 af linpeni (Slettet)

tak :-)

 

ok, dvs at jeg egentlig havde fårt fat i lidt af det rigtige

 

jeg skal bare kunne forklare det til en matemadum så det bliver forstået.

hvad står dine trekanter for i formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. oktober 2011 af mathon

 

           det græske delta-tegn, Δ, efterfulgt af en variabel betyder ændringen i variab(e)len


Svar #4
09. oktober 2011 af linpeni (Slettet)

Tusind tak, nu giver det go mening for mig. Håber jeg kan forklare det videre til min datter :-)

 

tal for hjælpen.

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Det er fint, at du spørger, for det er ret vigtigt at forstå det med hældningskoefficient og lineær funktion i det hele taget.
Du formulerer endda selv, hvad du har gjort dig af tanker, så vi også kan hjælpe med evt. misforståelser.

Jeg vil lige starte med at sige, at et punkt (en prik) ligger helt stille i koordinatsystemet,
det gør linjen jo egentligt også, men man taler alligevel om at den vokser eller aftager, fordi man ser på punkterne på den i forhold til hinanden (jeg håber, det hjalp i stedet for at forvirre mere - ellers spring denne del over).

Hældningskooefficienten har ganske rigtigt noget med at stige og falde at gøre:.
Vælg helt selv et punkt på linjen.
Gå 1 til højre (altså +1 i x-aksens retning),
og tæl hvor meget du skal gå op for igen at nå linjen.
Hvis du skal gå nedad er hældningskoefficienten negativ.

Jeg håber, at det var almindelig tale nok.

Det bedste I kan gøre er, at lave jer nogle eksempler:
Tegn disse linjer i et koordinatsystem (forklaring følger):

y = 2x +3
y = 10x +3
y = 0,5x +3
y = -4x +3

For at tegne dem kan I lave et "sildeben":
Vælg nogle tal x , sæt dem ind i formlen og beregn de tilsvarende y.
Afsæt punkterne (x,y) i koordinatsystemet og forbind punkterne (helst med lineal).

Prøv at sammenligne linjerne, og se hvad tallet foran x gør ved linjen.
Passer det med det, jeg har skrevet?

Og hvad gør tallet +3 egentligt - hvad sker der med linjen, hvis det var et andet tal.


Jeg ved, det er hårdt arbejde, men det giver god forståelse.

 

 

 

 


Svar #6
09. oktober 2011 af linpeni (Slettet)

javel, så havde jeg jo fået forkert fat i noget af det :-(

 

så håber jeg dette er rigtigt:

x              1  2  3  4  5  6

y(2x+3)   5 7 9 11 13 15

så når jeg går 1 ud af x-aksen skal jeg gå 2+3 op ad y-aksen altså hhv 5, 7, 9 osv

 

x                1   2   3   4   5 

y(10x+3) 13 23 33 43 53

 

 

x                 1     2    3   4   5

y(0,5x+3) 3,5  4   4,5  5  5,5  

 

 

x                1     2     3     4     5 

y(-4x+3)  0     1      2     3     4


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. oktober 2011 af Daler92 (Slettet)

Alt er rigtigt bortset fra y(-4x+3). Der skal y være: -1, -5, -9, -13 og -17.


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Men jeg tror også, at du har rigtigt fat i en del af det ...
Og det at du spørger, lytter og prøver gør, at du nok skal komme til at få helt rigtigt fat i det :-)

Dine udregninger i de tre første er fine.
I det sidste eksempel får jeg:
x                  1       2        3        4       5

y(-4x+3)     -1     -5      -9     -13     -17

 

Konklusionen i den første om, at når du går 1 ud af x-aksen skal du gå 2+3 op ad y-aksen altså hhv 5, 7, 9 osv, vil jeg gerne rette lidt på.

Tabellen siger, at når du går for eksempel 3 hen ad x-aksen (i forhold til (0,0) hvor akserne krydser hinanden),
skal du gå 11 op og sætte en prik. Man kan også sige, at du afsætter punktet (3,11).
Tilsvarende med de andre punkter.

Når du så kigger på den linje, du har tegnet, og vælger et punkt på den ... så ser du, at når du går 1 til højre, skal du gå 2 op for igen at komme til linjen (hældningskoefficienten er 2).


Egentlig tænker jeg, at det giver allermest mening, når man ser på graferne, du har tegnet.
Kan du se sammenhængen mellem tallet foran x og hvor stejl linjen er?
Dét er hældningskoefficienten.


Svar #9
09. oktober 2011 af linpeni (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-)

 

Det var lkige det der skulle til, nu forstår jeg det selv - og ser også min regnefejl i det 4. eksempel :-(

 

Jo, det giver rigtig god mening, virkelig dejligt at i kunne og ville hjælpe en matemadummere madamme ;.)

Tak for denne gang,


Skriv et svar til: hvordan forklarer man hældningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.