Kemi

bjerrumdiagram

11. oktober 2011 af ansigtet (Slettet) - Niveau: A-niveau

min opgave lyder:

 

cyanidionen CN- er en svag base med basestyrkekonstant kb: 10-4,60 M ved 25 C. vands ionprodukt er 10-14,00 M2 ved samme temperatur.

 

1) skitser bjerrum diagrammet for den til cyanid svarende syre, HCN på nedenstående figur(et koordinatsystem med xbase ud af y-aksen og pH ud af x-aksen) og angiv placeringen af de forskellige former hvorpå HCN forekommer.

 

hjælp.! har ingen ide om hvordan jeg skal gribe den her an?

 

hvordan skal jeg tegne det ind og hvad skal jeg tegne ind ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2011 af mathon

 

       benyt
                 når x er syredecimalbrøken
               
                              x = [HCN]/cs                    0 < x ≤ 1

                              HCN   +   H2O   <--->   CN-     +     H3O+
          konc:              x·cs                         (1-x)·cs       (1-x)·cs

  af pufferligningen
  følger:
                             pH = pKs + log(cb/cs)

                             pH(x) = 9,21 + log((1-x)/x)       0 < x ≤ 1

 hvoraf
                            x(pH) = 1/(1+10pH-9,21)            

           x op ad y-aksen    pH ud ad x-aksen                                           er et opgaveforlangende

  tv for kurven har du HCN     th for kurven har du CN-

  procenterne kan aflæses direkte  (eks. 0,6 = 60%)

   ........

om du anvender  

                            pH(x) = 9,21 + log((1-x)/x)       0 < x ≤ 1                         som du formodes at "kende"

eller

                            x(pH) = 1/(1+10pH-9,21)            0 < x ≤ 1                         som er en omskrivning af øverste ligning

   til indtegningen i koordinatsystemet
  er hip som hap

......

bemærk
                ioniseringsgraden
                                                    α = 1-x

 


Skriv et svar til: bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.