Matematik

Opstil differentialeligning

12. oktober 2011 af lyckdk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa lejsa,, jeg sidder her og har problemer med at stille en differentialeligning.

Jeg har lagt opgaven op som PDF fil, håber der er nogen der kan give mig en pointer om hvilken form den skal stå på,
eller evt bare om det skal være første eller andengrads...

Håber ikke alle er gået i dvale selvom det snart er ferie :D

NB: Det med at man ikke må få hjælp er bare noget der SKAL stå der,, som standart..
Men det gør ham ikke noget at man opsøger hjælp, det viser blot viljen til at lære :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvor er dit eget forslag? Indsæt de forskellige kræfter i udtrykket F = ma og benyt, at a = d2s/dt2 = dv/dt .

Det hedder i øvrigt en differentialligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2011 af peter lind

Opgave 1 skal besvares før du kan besvare 2.. Den giver ma =mdv/dt = .kv. hvilket er en lineær første orden differentialligning med v som ubekendte. Hvis man i stedet skal finde x skal v erstattes af dx/dt og så er det en anden ordens differentialligning. Ligningen løses ved hjælp af separation af variable.


Svar #3
12. oktober 2011 af lyckdk (Slettet)

Hmm, det lyder slet ikke så tosset :D!!

Det vil jeg prøve at lege lidt med..

- Jeg takker mange gange :)


Svar #4
13. oktober 2011 af lyckdk (Slettet)

hmm, jeg er kommet frem til følgende ligning

y´ = (-k*y)/m + (k1*y^2)/m

Og når jeg tager integralet på hver side  får jeg

 

y = - (k*y^2) / 2m + (k1*y^2) / 3m

 

Her går jeg så lidt i stå,, jeg får at vide at jeg skal afbildede grafen for v(t)   og i min ligning er y = hastigheden

Men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det, jeg synes selv at jeg mangler tiden på højre side? Kan det passe?
Men om jeg skal isolere y på venstre side, eller om jeg på højre side skal sige  at v = ds/dt  ??? det ved jeg ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan ikke løse differentialligningen på den måde, som du gør.  Man kan forsøge at løse den ved separation af de variable.


Svar #6
13. oktober 2011 af lyckdk (Slettet)

y´ = (-k*y)/m + (k1*y^2)/m   <----- Skal løses ved seperation af variable ?

Og bliver det så nemmere at regne på den hvis jeg skriver den om så den hedder   m*y´ = -k*y + k1*y^2   ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2011 af peter lind

Separation af variable betyder at du skal anbringe alt med y på venstre side og alt med t på højre side. Det giver:

m*dy/(ky+k1y2) = -dt

Hvis det drejer sig om gnidningsmodstand og luftmodstand er begge led på højre side er negative. Jeg har derfor ændret et fortegn i min version.

Du kan nu integrere på begge sider. Hvis du må bruge et CAS værktøj, vil jeg anbefale at du gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2011 af rasbra (Slettet)

Har du fået den løst Rasmus,?

Ellers kan man jo bare spørge Preben m hjælp, hvis man ikke kan finde ud af opgaven :)


Skriv et svar til: Opstil differentialeligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.