Kemi

kompleksligevægte

19. oktober 2011 af ansigtet (Slettet) - Niveau: A-niveau

min opgave lyder:

hvor mange gram AgCl kan opløses i 1,0 liter 0,1 M ammoniak(NH3) hvis komplekskonstanten for [Ag(NH3)2]+ er 3,2*10^6 M^-2

og opløselighedsproduktet for AgCl er 1,76*10^-10 M^2

 

den molæremasse (AgCl)=143,32 g/mol

har prøvet:

reaktion:

AgCl ⇔ Ag+ + Cl-

[Ag(NH3)2]+ ⇔ Ag2+  + 2NH3+

x                           x              2*0,1M

 

x* (2*0,1) / x   = 3,2*10^6      men det virker forkert!

 

så prøvede:

 

[Ag2+] * [2*0,1]2 = 3,2*10^6  --> [Ag2+] = 8,0 *10^7 M men det giver heller ikke så meget mening.

 

er lidt på bar bund... hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2011 af monasweat (Slettet)

du ved at K*L=Kx  vi ved at k=3,2*10^6 og L= 1,76*10^10 M

så Kx=5,6*10^-4

den ønskede proces er :

Ag++2NH3⇔[Ag(NH3)2] + Cl-

så nu vi kan beregne hvor meget sølvchlorid der går i opløsning:

kx= [Ag(NH3)2]*[Cl-] /(0,1-2x)^2=5,6*10^4

=x/(0,1-2x)=2,4*10^-2

x=2,3*10^-3 M


Skriv et svar til: kompleksligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.