Kemi

Vedr. pKa og pH/Aluminiumion

20. oktober 2011 af wonk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg er igang med en opgave, og har simpelthen set mig blind på den...

Den lyder sådan her:

Mål pH i 0,10 M aluminiumsulfat, Al2(SO4)3 (dvs. [Al(H2O)6]3+ = 0,20 M), og beregn den tilsyneladende pKa-værdi. I litteraturen finder man pKa ≈ 5,0.

Den målt pH værdi er 2,64, men hvordan beregner jeg pKa-værdien af aluminiumsulfat ud fra de tilgængelige oplysninger?

Løsning gerne med en forklaring, tak :)


Svar #1
20. oktober 2011 af wonk (Slettet)

Glemte at tilføje at pKa ≈ 5,0 for [Al(H2O)6]3+.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af mathon

for svag syre har du
                                       pH = (1/2)(pKs - log(cs))
hvoraf
                                       pKs = 2pH + log(cs)

                                       pKs = 2·2,64 + log(0,20) = 4,9 ≈ 5,0

 


Skriv et svar til: Vedr. pKa og pH/Aluminiumion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.