Matematik

Ligning med log

22. oktober 2011 af Me292 (Slettet) - Niveau: A-niveau

a. Løs ligningen:  log(x + 2) – log (2x – 3) = log15
Log((x+2) * (2x-3)) = log15
Log(2x2 – 3x + 2x – 6) = Log 15 
= 2x2 – x – 6 = 15
= 2x2  - x = 15 + 6
= 2x2 –x = 21

 

- Jeg ved ikke om jeg har grebet opgaven rigtigt an? Og i så fald, hvordan finder jeg så ud af hvad x er? 
2xog x kan jo ikke minusses fra hinanden, skal man så tage den x'e rod måske? I don't know?


Svar #1
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Jeg har misset at skrive "2x2" nogle steder, håber i kan finde ud af det alligevel :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen, du når frem til, er en 2.-gradsligning; men det er ikke korrekt. Man kan benytte, at log(a) - log(b) = log(a/b), så man får

log( (x+2)/(2x-3) ) = log(15), og dermed

(x+2) / (2x-3) = 15

eller man kan flytte -log(2x-3) over på højre side, til

log(x+2) = log(15) + log(2x - 3) , hvorfor

x+2 = 15·(2x-3)


Svar #3
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Jeg forstår bedst den første mulighed.. Men nu spørger jeg sikkert rigtig rigtig dumt, hvad er det der sker når jeg ophæver paranteserne? For x'erne skal vel være på den ene side, og tallene på den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg forstår ikke, hvad du mener med at ophæve parenteserne. I den første mulighed ganger man over med (2x -3) , hvorved man når til den sidste ligning i #2, og man ganger så ud og isolerer x.


Svar #5
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Man ganger da ikke, når du selv skriver at man skal dividere? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man ganger jo netop hele ligningen med nævneren i brøken på venstre side for at slippe af med brøken.

(x+2) / (2x-3) = 15 , man ganger med (2x - 3) på hver side, til

x+2 = 15·(2x-3) ,      (forudsat, at 2x-3 ≠ 0) . Så ganger man ud og isolerer x.


Svar #7
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Jeg forstår virkelig ikke en pind, af det du siger.... I'm sorry.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er jo ret sørgeligt. Kan du ikke være mere præcis i at pege på, hvad du ikke forstår? Forstår du ikke, at man kan gange på begge sider i en ligning med en størrelse, der ikke er 0 ?


Svar #9
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

"(x+2) / (2x-3) = 15 , man ganger med (2x - 3) på hver side, til"  - Du siger dette, men ganger ikke på begge sider? Du fjerner det ene led fra den ene side, og flytter det over på den anden side, det har intet med at gange og gøre?

x+2 = 15·(2x-3)  - Ikke hvis den bliver til det her. 

 

Jeg er nok ikke så god til alle de der basisregler, matematik på B-niveau er stadig meget nyt, og jeg fumler lidt rundt, for at få styr på det, så jeg forstår det ikke med det samme... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Når man ganger en brøk (a/b) med nævneren b, får man jo tælleren a som resultat. Alt dette er regler, der burde være kendt og lært i folkeskolen.


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

log(x+2) - log(2x-3) = log(15)          Da log(a) - log(b) = log (a/b) får du
 

log((x+2)/(2x-3)) = log(15)              Hvis log(a) = log(b), så er a = b
 

(x+2)/(2x-3) = 15                           Gang på begge sider med nævneren (2x-3)
 

x+2 = 15 * (2x-3)                            Gang parentesen ud                       
 

x+2 = 30x - 45                                Saml x'erne
 

29x = 47
 

x = 47/29


Svar #12
22. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Ligning med log

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.