Matematik

Differention af f(x)=3x^2-5x-2

22. oktober 2011 af KLWG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej igen :-)

Jeg skal bestemme toppunktet for parablen f(x)=3x^2-5x-2 - dette er ikke noget problem men for at gøre det skal funktionen jo differentieres hvilket jeg ikke er helt sikker på :-)

x^2 bliver til 2x men hvad de andre? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af 85anne (Slettet)

f'(x) = 6x-5

Fordi 3 er en konstant, der er ganget på. Man siger så:

3 • 2x - 5.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af Walras

Du er doven og vil absolut ikke huske reglen?

(k*xn)'=k*(xn)'=k*n*xn-1

Eksempel:

(4x2)'=4*(x2)=4*2*x2-1=8x

Andre forklaringer kan der da ikke være på, at du ikke kan differentiere den funktion. HUSK REGLEN!!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2011 af brugerjulie (Slettet)

For at finde toppunkterne, skal du blot finde: 

a, b, og c 

Derefter finde d

d = b2-4ac

og så er det jo bare at sætte tallene ind i toppunktets koordinatsæt som er: 

(-b/2a , -d/4a)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2011 af Walras

#3 På B-niveau (og højere niveauer) er den metode lidt kedelig. Der findes andre og mere generelle metoder, som ikke kun er brugbare i tilfældet andengradspolynomier.


Svar #5
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Jeg har lært at for at finde parablens toppunkt skal man løse f'(x)=0

Så finder man først førstekordinaten (x) og så derefter amden kordinaten (y) ..

Har aldrig set det som i #3?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2011 af brugerjulie (Slettet)

Har matematik på A niveau, og det er den måde vores lærer har vist os, at finde toppunktet på.

Men du skal bare følge din måde, der er vel flere måder at finde toppunktet :-) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2011 af Anxyous (Slettet)

#6:

Betyder det, at du aldrig har lært at finde toppunktet vha. differentiering?


Svar #8
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Okay jamen tak for jeres hjælp :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2011 af Walras

#6 Faktisk så er der kun én måde. Det er at benytte differentialregning, idet

f(x)=ax2+bx+c,

f'(x)=2ax+b,

hvor vi ved, at f'(x)=0 er en betingelse for ekstremaer, så

0=2ax+b <=> x=-b/(2a).

Har du set den formel før?? Jeps, det er en formel, der bruges, før de studerende har lært at differentiere. :-) Du skal gerne kunne bevise den på A- og B-niveau.


Svar #10
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Håber lige i kan hjælpe mig med den anden opgave også :-)

Jeg skal bestemme f'(x) for f(x)=-x^3+30x^2 - hvilket jeg har gjort.

Derefter skal jeg bestemme f'(4) og f'(10) som jo også er nemt nok men derefter skal jeg redegøre for hvad disse tal fortæller om påfyldningen af en vandbeholder.

Vi ved at f(x)=tid i sekunder og at x= vand, måles i dm ..

What to do? :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Det er væksthastigheden. Altså hvor mange dm påfyldes i det givne punkt efter x tid.

Ligesom der finds en hældningskoofecient i f(x)=ax+b.

I f(x) er hældningen konstant

I f'(x) er hældningen afhænging af x.

 


Svar #12
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Aha det giver jo mening :-) Tak for det!


Skriv et svar til: Differention af f(x)=3x^2-5x-2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.