Matematik

Indekstal

23. oktober 2011 af matematiklytter (Slettet)

Problem igen, igen og igen.

Beregb den forventede gennemsnitlige årlige procentvise stigning i den svenske befolkning fra 2001 til 2030

Jeg har fået opgivet indekstal 104 ved år 2001 - og indekstal 113 ved 2030
 

Jeg ved, bare ikke hvilken formel og udregning jeg skal bruge for, at finde den gennemsnitlige årlige procentvise stigning.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2011 af Walras

[(113/104)1/(2030-2001)-1]*100=0.29 pct. p.a. (afrundet til to decimaler),


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. oktober 2011 af Walras

Formelen fremkommer, idet

Kn=K0(1+r)t <=> r=[(Kn/K0)1/t-1],

der da ganges med 100 %.


Svar #3
23. oktober 2011 af matematiklytter (Slettet)

Det er seriøst udover min viden! Du bliver nødt til, at forklare det step by step, please ;-)

Ingen gang min lommeregner kan regne det der ud!


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2011 af Walras

Du kender vel renteformelen, der fortæller, hvordan en størrelse, K0, udvikler sig, hvis den forrentes med vækstraten r til tiden t?

Kn=K0(1+r)t

Renten, r, er den gennemsnitlige årlige vækstrate, så det er den, du skal have isolere. Det er almindelig ligningsløsning. I korte træk:

Kn=K0(1+r)t

Divider med K0 på begge sider af lighedstegnet

Kn/K0=(1+r)t

Opløft nu begge sider i 1/t, så

(Kn/K0)1/t=1+r

Træk da 1 fra på begge sider af lighedstegnet for at opnå

r=(Kn/K0)1/t-1

Nu har du vækstraten p.a., men den er angivet som decimaltal. Du bliver derfor nødt til at gange med 100 for at få den i procent.

r=[(Kn/K0)1/t-1]*100 %

Så er det faktisk bare at indsætte dine tal. Kn=113, K0=104 og t=2030-2001. Udregner du det, får du resultatet i #1.

Hvis din lommeregner ikke kan udregne det, må du dele skridtene op.

113/104=1,08654

2030-2001=29,

1,086541/29=1.00287

og 

1,00287-1=0,00287,

hvorfor

0,00287*100%=0.287 pct. p.a., der afrundes til 0,29 pct. p.a.


Svar #5
23. oktober 2011 af matematiklytter (Slettet)

Ja, jeg kender godt de forskellige formler.. Jeg bliver bare meget i tvivl, da vi selv bruger n i stedet for t.. Plus, at ligemeget hvordan jeg taster det ind på min lommeregner, kan jeg virkelig ikke få det til, at arbejde sammen.. Men jeg er helt sikker på, at du har fat i den rigtige ende.. no doubt

 


Svar #6
23. oktober 2011 af matematiklytter (Slettet)

Sådan!! nu passer det - mange tak for hjælpen ^^


Skriv et svar til: Indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.