Matematik

hvad betyder ≠ i matematik?

26. oktober 2011 af dande (Slettet)

hej, tit når min klasse får til opgave at løse en andengradsligning, ser jeg nogen gang ≠, og jeg spørger læreren, men person siger, at jeg ikke skulle tage for meget hensyn til det, så jeg undrer mig lidt over hvad ≠ betyder i forhold til andengradspolynomier.

nogen der er venlige, som gider at svar?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tegnet ≠ betyder "forskelligt fra" eller "ikke lig med". Det er et lighedstegn med en streg igennem.

Det lyder dog underligt, at læreren ikke vil forklare betydningen af det i den aktuelle sammenhæng.

I forbindelse med en 2.-gradsligning ax2 + bx + c = 0 , vil man ofte forudsætte, at a ≠ 0 , så ligningen er en egentlig 2.-gradsligning. Hvis a = 0, er ligningen blot en ligning af 1. grad.


Svar #2
26. oktober 2011 af dande (Slettet)

men når a ≠ -3/2, hvilken betydning har den så for en andengradspolynomium?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg kan ikke se, at det skulle have en speciel betydning. Det er betingelsen a ≠ 0, der giver mening her.


Svar #4
26. oktober 2011 af dande (Slettet)

#3

ok, hmm. hvis jeg har en funktion der hedder f(x) = (2a+3)x^2+x+1 , og får at vide at a ≠ -3/2. hvad vil det så betyde for funktionen?

jeg ved godt det er en trejdegradsligning, eller tror det er.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvis a havde været = -3/2 opstår netop situationen i #1


Svar #6
26. oktober 2011 af dande (Slettet)

#6

dvs. jeg kan bruge den, som -3/2. men ikke hvis jeg ikke behøver den til at bevise noget?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med "a" mente jeg i #1 hele koefficienten til leddet af 2. grad. Krabasken har derfor helt ret i #5.


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis a = -3/2 i din funktion, forsvinder leddet af 2. grad, og der er reelt tale om en lineær funktion.


Svar #9
26. oktober 2011 af dande (Slettet)

#8

aaaahh, ok. så hvis jeg har to ubekendte, kan jeg reducerer den til en lineær funktion, for at kunne isolere den først ubekendte. eller må man ikke det?


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, nu blander du vist tingene sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. oktober 2011 af IsaacN (Slettet)

#4

En andengradsligning er en polynomiumsligning i hvilket den højeste eksisterende potens af den ubekendte x er den anden potens.

Fx.
f(x) = x2 + x + c       Er en andengradsligning.

Hvorimod:
f(x) = x3 + x2 + x + c    Er en tredjegradsligning.


Vi har funktionen:
f(x) = (2a+3)x2+x+1 , og får at vide at a ≠ -3/2. Dette betyder at funktionen er gyldig i ethvert a, bortset fra a = -3/2.

Vil vi se hvorfor andengradspolynomiet ikke er gyldig i a = -3/2, må vi indsætte det i forskriften.
f(x) = (2a + 3)x2 + x + 1

f(x) = (2*(-3/2) + 3)x2 + x + 1

f(x) = (-3 + 3)x2 + x + 1

f(x) = 0x2 + x + 1    Når a = -3/2 bliver koefficienten til andengradsleddet lig 0.

f(x) = x + 1     Hvilket ikke er et andengradspolynomium.

Det er nu vist at andengradspolynomiet ikke er defineret i a = -3/2 for f(x) = (2a + 3)x2 + x + 1


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

# 11
 

Du omtaler 3 forskellige begreber i flæng:
 

Andengradsligning - polynomium - funktion.
 

Vi må skelne mellem to forskellige situationer:
 

1)  Hvis ligningen Ax2+Bx+C = 0 lanceres som en andengradsligning, er det klart, at A må være ≠ 0.
 

2)  Hvis man derimod betragter funktionen f(x) = Ax2+Bx+C, eller det tilsvarende polynomium,

er disse imidlertid begge defineret - "gyldige" - for A = 0

;-)


Svar #13
26. oktober 2011 af dande (Slettet)

argh, nu forstår jeg hvad Andersen mente.

mange tak for at skære det ud i pap for mig, jeg håber ikke at det tog al for meget af jeres tid.


Brugbart svar (1)

Svar #14
26. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

# 13

 

Ikke noget at undskylde - det er det, vi er her for ;-)


Skriv et svar til: hvad betyder ≠ i matematik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.