Kemi

Redox-titreringer

26. oktober 2011 af NillePed (Slettet)

 

Redox-titreringer - med overslagsberegning

Der skal foretages en renhedsbestemmelse af kemikaliet jern(II)chlorid,tetrahydrat (FeCl2,4H2O)
ved titrering med 0,02517 M kaliumpermanganat (KMnO4).

5 Fe2+ + 8 H+ + MnO4- -->  5 Fe3+ + Mn2+ + 4 H2O

Som en del af kvalitetssikringen foretages en tilsvarende analyse af en kontrolopløsning, hvor indholdet af Fe2+ er 0,09718 M

1. Lav en overslagsberegning på, hvor meget prøve (FeCl2,4H2O) (g), der cirka skal afvejes til hver titrering, når der ønskes titreret med ca. 15 mL KMnO4.

er det disse formler

m = n * M  eller m = c * v * M / 1000

2. lav en overslagsberegning på, hvor meget kontrolprøve (mL), der skal udtages til hver analyse, når der ønskes titreret med ca. 15 mL KMnO4.

er det denne formel  v * c = V * c ,  v * c / v = c

15 * 0,02517 M / 0,09715 M  *1000 = 36,68 mL


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2011 af mathon

  standard:
  M(H2O) = 18.015 g·mol-1

 

  M(FeCl2*4H2O) = sum({1,2,4}*{55.847,35.453,18.015}) = 198.813 g·mol-1

  stofmængdeforhold:
                                            FeCl2*4H2O  : KMNO4 = 5 : 1

  en overslagsberegning:

  stofmængden i 15 mL 0,02517 M KMnO4
  er
                  n(KMnO4) = (0,015 L) · (0,02517 mol·L-1) = 0,000378 mol
  som ækvivaleres
  af
                  n(FeCl2*4H2O) = 5·n(KMnO4) = 0,001888 mol  
  med massen

                  m(FeCl2*4H2O) = n·M = (0,001888 mol) · (198.813 g·mol-1) = 0,3753 g ≈ 375 mg
                             


Skriv et svar til: Redox-titreringer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.