Matematik

Vilkårlige trekanter..

27. oktober 2011 af NS123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg har et problem med en trekantsopgave. Jeg har to trekanter, der skal forestille et telt og et oversejl. Teltet (trekant ABC) har sidelængder på 2,5 m. Oversejlet (trekant DBE) har sidelængder på 2,69 m. Herudover får jeg oplyst, at afstanden fra punktet (vinkel) A ud til punktet (vinkel) D er 0,3 m. Jeg skal finde vinkel D, og bestemme teltets højde, BH. 
Aner ikke, hvordan jeg skal gribe denne her an. Synes ikke, at jeg har nok oplysninger til at bruge nogle form for udregningsmodel.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (3)

Svar #1
27. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det forekommer, at trekant ABC er en ligebenet trekant, med de to lige store sider |AB| = |BC| = 2,5m og med B som toppunktet. Ligeledes er trekant DBE en ligebenet trekant med B som toppunkt og med de to lige store sider |DB| = |BE| = 2,69m . Endvidere ligger punkterne D, A, C, og E på samme linie, og det oplyses, at |AD| = 0,3m .

I trekant ADB kendes derfor alle tre sider, og vinkel D kan derfor bestemmes af en cosinusrelation, nemlig

cos(D) = (|AD|2 + |BD|2 - |BA|2) / (2·|AD|·|BD|)

Derefter findes teltets højde hb af

sin(D) = hb / |BD|


Svar #2
27. oktober 2011 af NS123 (Slettet)

@Andersen11

Perfekt! Tusind tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2012 af Rocoloco (Slettet)

#1 - Den helt korrekte formel er:

∠D=cos-1=((b2  + a2  – d2)/(2•b•a))


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du antyder, at formlen i #1 ikke er korrekt?

Dit eget udtryk har en tastefejl med et = efter cos-1 .


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2012 af Rocoloco (Slettet)

Ja det gør jeg faktisk, efter som det giver to forskellige resultater :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2014 af Juleeee (Slettet)

Hvordan var det lige præcis man regnede teltets højde ud når man ikke kender hb?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Teltets højde er hb , som man skal finde. Højden hb er også højden fra B i trekant ABD, hvor man kender alle tre sider og kan bestemme vinkel D som vist i #1.


Skriv et svar til: Vilkårlige trekanter..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.