Matematik

Vektor skæringspunkt

30. oktober 2011 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for hjælp til følgende opgave:

Linjen l går gennem punkterne A= (2,3) og B= (-1,4), og linjen m har ligningen: 2x - 5y= 10

a) Bestem skæringspunktet mellem linjerne l og m.

Mit bud;

Først finder jeg normalvektorerne:

nl (a1 og b1) (2 og -1)

nm (2 og 5)

Derefter skal jeg så bruge determinanten?
Det forvirrer mig, at jeg ikke skal løse to ligninger, men kun én.
Jeg ved ikke, hvordan jeg skal løse opgaven, er der nogen som kan hjælpe?
Tak på forhånd : - )

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af mathon

 

    Linjen l gennem punkterne A = (2,3) og B = (-1,4)
    har ligningen

                                l:   x + 3y = 11


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2011 af Ec0di (Slettet)

Først finder du linjen l, som mathon har gjort:

x+3y=11

Så finder du skæringspunktet mellem l og m fx ved brug af additionsmetoden:

2x-5y=10                                             2x-5y=10

x+3y=11     gang med -2                 -2x-6y=-22

x'erne går ud og:

-11y=-12⇔y=12/11

så indsættes y i en af ligningerne:

x=-3y+11=-3*12/11+11=85/11

(x,y)=(85/11,12/11)

 


Svar #3
30. oktober 2011 af came (Slettet)

Tak, men hvordan kan det være ligningen er: x + 3y= 11 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2011 af mathon

 

               I:   2x - 5y = 10
               II:  x + 3y = 11                       II ganges med -2 og kaldes III

               I:   2x - 5y = 10
               III: -2x - 6y = -22                   ligningerne adderes

                   -11y = -12
                    y = (12/11)                       som indsat i    II:  x + 3y = 11   giver

                    x + 3·(12/11) = 11
                    x + (36/11) = 11
                    x = (121 - 36)/11 = 85/11

      skæringspunktet

                    S = (78/11;11/11)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2011 af Ec0di (Slettet)

du finder retningsvektoren mellem punkterne A og B og tager tværvektoren til denne, dette må være normalvektoren for linjen. Du benytter formlen a(x0-x)+b(y0-y)=0, hvor du indsætter normalvektorens koordinater (a,b) og et kendt punkt (enten A eller B) som (x0,y0). Så isolerer du tallet i ligningen og får x+3y=11


Svar #6
30. oktober 2011 af came (Slettet)

Tak, men jeg troede nedenstående var skæringspunktet:

(x,y)=(85/11,12/11)

Jeg kan ikke forstå i dine udregninger, hvordan dette kan være skæringspuntet:

S = (78/11;11/11)

Hvor får du 78 fra?

78 = 5764801

5764801/11= 524072

11/11= 0,090

Hvordan kan skæringspunktet være:

(524072;0,090) ?? 

 


Svar #7
30. oktober 2011 af came (Slettet)

Har jeg forstået det rigtigt når jeg siger dette er skæringspunktet:

(x,y)=(85/11,12/11) ?

 Næste opgave lyder som følgende:

b) Bestem den spidse vinkel, som linjerne l og m danner.

Skal jeg så bruge skæringspunktet =(85/11,12/11) som a og b?

a(85/11) og b(12/11) 

Kan jeg bruge skæringspunktet som a og b til at beregne vinklen?


Svar #8
30. oktober 2011 af came (Slettet)

b) Bestem den spidse vinkel, som linjerne l og m danner.

Jeg kender A(2,3) og B(-1,4)

Skal jeg overhovedet bruge skæringspunktet i denne opgave, som jeg regnede ud tidligere?

Er det ikke nok at kende A og B for at udregne denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2011 af Ec0di (Slettet)

skæringspunktet er rigtigt.

til 2) benytter du normalvektorerne for linjerne l og m (fx for l er a=1 og b=3). Så finder du vinklen mellem disse 2 vektorer, da det svarer til at finde vinklen mellem linjerne. brug formlen cos(v)=a*b/(|a|*|b|)

Er vinklen du finder over 90 siger du 180-v

held og lykke :)


Svar #10
30. oktober 2011 af came (Slettet)

Tak, for hjælpen indtil videre, men jeg forstår ikke, hvad a og b skal være. Jeg forstår godt formlen, du taler om.

Først skal jeg have fundet a og b, før jeg kan bruge formlen.

Er a= (2,3) og b= (-1,4)

Jeg forstår ikke, hvordan jeg skal finde normalvektorerne.

Kan du hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. oktober 2011 af Ec0di (Slettet)

Du skal benytte normalvektoren for linjen l og normalvektoren for linjen m som hhv. vektor a og b.

Det er sådan set ligemeget hvilken en af dem du kalder a og b, da du bare skal huske at finde den spidse vinkel imellem dem.

ligningen for linjen l er :  x+3y=11

og linjens generelle ligning er ax+by+c=0

deraf kan du aflæse at a=1 og b=3

det samme kan gøres med linjen m: 2x-5y=10

a=2 og b=-5


Skriv et svar til: Vektor skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.