Kemi

Strukturformel til C5H8

30. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Et stof har molkylformlen C5H8. Skriv mulig strukturformel for stoffet. Har opgaven flere løsninger?

Altså jeg ved at der er 4 kovalente bindinger til et carbonatom og 1 kovalent binding til et hydrogenatom. Alligevel forstår jeg ikke hvordan jeg skal gribe opgaven an. 

Jeg kan i et andet indlæg se at en løsning er CH2=CH-CH=CH-CH3. Men hvordan finder jeg frem til de andre?

Jeg vil meget gerne forstå opgaven, så er der nogen der kan forklare det på en pædagogisk måde? 

 

Med venlig hilsen Nudensnugnu.

 

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af NejTilSvampe

CH3-CH=C=CH-CH3

er også en mulighed, du må bare prøve dig frem, det er ikke noget som er vanvittig let at forklare.. Men det kommer ad sig selv hvis du husker at lave dine lektier :)


Svar #2
30. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Det er netop mine lektier jeg er i gang med. Jeg læser kemi på selvstudie, men min bog forklarer ikke emnet særlig godt. 

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2011 af vejgeh (Slettet)

Alkaner har den generelle formel CnH2n+2, fx C5H12 som er pentan. Alkener med netop én dobbeltbinding har to H'er mindre, altså CnH2n, fx C5H10.. Der forsvinder altså to H'er, for hver dobbeltbinding du har.

Da dit stof har formlen C5H8, må den altså have to dobbeltbindinger (fordi der mangler fire ift. den tilsvarende alkan, som jo ikke har nogen dobbeltbindinger)..

Opgaven siger at du skal komme med mulige forslag til strukturformler, så der er reelt en del muligheder. Du kan også have en alkyn, som har en trippeltbinding, altså fx

CH3CH2C≡CCH3 ..


Svar #4
31. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Tak for et brugbart svar! :) 

Vil fx dette være en løsning: CH2 = CH - CH2 - C = CH3  

Eller? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2011 af vejgeh (Slettet)

Ikke helt! Dit 4. C, altså det næstlængst ude til højre, har kun tre bindinger. Et C skal have fire. Omvendt, så har dit C længst til højre fem bindinger, altså en for mange. Hvis du flytter et H fra C-5 til C-4, så kan det være en løsning, ja :)


Svar #6
31. oktober 2011 af nudensnugnu (Slettet)

Mange tak. Nu tror jeg endelig jeg har forstået det. 

 

Skriv et svar til: Strukturformel til C5H8

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.