Matematik

hjælpe?

04. november 2011 af christinaelarja (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej, jeg er ved at lave en matematik afl. 

men så gik jeg i stå, da jeg kom til denne opgave. 

den lyder sådan her:

"standeselængden y for en bil, der kører med x km/t, kan under visse omstændigheder beregnes med formlen"

y=0,25x+0,01x^2

hvilken fart må bilen højst have, hvis standselængden skal være 25 m? 65m? 

hvordan løser man denne opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Y er jo standselængden og farten er x. Derfor kan du sætte disse længder 25 m og 65 m ind og isolere x/løse ligningen. Så har du jo fundet din fart x

Hint: Det er en 2.gradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2011 af SuneChr


Svar #3
04. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

okey, men er 25 y og 65 x?? hvis jeg skal regne det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Nej det er 2 spørgsmål hver for sig:

y=0,25x+0,01x^2

du sætter dit 1. y ind(25m)

25 = 0.25*x+0.01*x^2 <=>  0.01*x^2 +0.25x -25 = 0

Så findes diskriminanten ved : d = b^2-4*a*c

så sættes ind i løsningsformlen:  x = (-b ± √d)  / (2a)

Tag kun den positive fart X som svar

og bagefter findes den for y der er 65m


Svar #5
04. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

ok, men kan i så fortælle mig hvor a og b og se er, jeg syntes det er lidt forvirrende! 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

a er det der står foran x^2 altså her 0.01, b er foran x: 0.25 og c er konstantleddet her: -25


Svar #7
04. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

ser min opstilling så rigtigt ud?

 o,o1 + 0,25 * -25

d= 0,25^2-4 (0,01 * -25) 

d = 28,9275

0,25 ± √ -28,9275 / (2*a )

men resultatet, hvad er det i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Jeg ved ikke hvad du vil have ud af 1. linje, men jeg får at d = 1.0625

og x = 39

men du skal jo ikke have noget negativt under kvadratroden, det skal ligne det her:

d = 0.25^2-4*0.01*(-25) =  0.25^2+4*0.01*25 = 1.0625

og den positive fart x = (-0.25 +√1.0625)/ (2*0.01) = 39

den negative fart SOM IKKE BRUGES fås ved :  x = (-0.25  - √1.0625)/ (2*0.01) = -64


Skriv et svar til: hjælpe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.