Matematik
Vis fourierrække af funktion
Jeg har brugt 2 frustrerende dage på at prøve at vise den her Fourierrække, men jeg kan simpelthen ikke fatte det! Så nu håber jeg nogle derude kan hjælpe...
Funktionen f er ulige og periodisk med 2 π-periode, er i intervallet [0,π] givet ved:
f(t)=(π/8)*(π*t-t^2)
Jeg skal vise at funktionen har Fourierrækken :
∞
∑sin((2n-1)t) / (2n-1)^3
n=1
Det bliver oplyst at der for alle n gælder:
∫ t*sin(nt)dt=sin(nt)/n^2-t*cos(nt)/n
og
∫ t^2*sin(nt)dt=2*cos(nt)/n^3+2t*sin(nt)/n^2-t^2*cos(nt)/n
Svar #1
05. november 2011 af peter lind
Da funktionen er ulige er koefficienterne til cosinus 0
Koefficienterne til sinus kan findes af ∫-ππf(t)sin(t)dt/π = 2*∫0πf(t)*sin(t) dt/π
Svar #2
05. november 2011 af Stuttelutten (Slettet)
Ja, og det er dér jeg ikke kan komme videre.. Ved indsættelse af f(t) får jeg:
b[n]=2/π* ∫0ππ/8 *(π*t-t^2)*sin(nt)dt = 1/4* ∫0π(π*t-t^2)*sin(nt)dt
Og her har jeg så forsøgt at bruge partiel integration, det blev jeg ikke klogere af.
Jeg har også forsøgt at omskrive til t*sin(nt)-t^2*sin(nt) og så bruge de oplysninger der bliver givet, men jeg ender hver gang med en lang brøk, hvor jeg ik kan komme videre til udtrykket for Fourierrækken..
Svar #3
05. november 2011 af peter lind
Integrationen kan gennemføres med partiel integration, hvor du differentierer t eller t2 og integrere den trigonometriske funktion. i dette tilfælde er det dog ret overflødig. Du skriver jo selv, hvad stamfunktionerne er nederst i #0
Svar #4
05. november 2011 af Stuttelutten (Slettet)
Så hvis jeg bruger stamfunktionerne der er givet får jeg
b[n]=π/4*[sin(nt)/n^2-t*cos(nt)/n-2cos(nt)/n^3-2tsin(nt)/n^2+t^2cos(nt)/n]0π
Hvordan kommer jeg så videre derfra?
Svar #6
05. november 2011 af Stuttelutten (Slettet)
Så får jeg den lange brøk jeg heller ik kan komme videre fra..
b[n]=-1/4*(π*(-sin(nπ)n+πcos(nπ) n^2+2cos(nπ)+2πsin(nπ)n-π^2*cos(nπ)n^2-2) / n^3
Det er vel noget med at jeg skal vurdere det for n lige og n ulige, men jeg kan stadig ikke se hvordan jeg når frem til ∑sin((2n-1)t) / (2n-1)^3...?
Svar #7
05. november 2011 af peter lind
Der gælder at sin(n*π) = 0, så en del af dine led forsvinder. Ellers skal du korrekt vurdere om n lige eller ulige. Der gælder jo at cos(n*π) er 1 for n lige, -1 for n ulige.
Svar #8
05. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Man skal benytte, at sin(nπ) = 0 for alle n, og at cos(nπ) = (-1)n .
Svar #9
05. november 2011 af Stuttelutten (Slettet)
Ok når jeg benytter sin(nπ)=0 og cos(nπ)=(-1)^n får jeg
-1/4*(π(π(-1)^n*n^2+2*(-1)^n)-π^2*(-1)^n*n^2-2) / n^3 ???
Svar #10
05. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man finder (fra #2)
bn = (1/4)·0∫π (πt - t2) sin(nt) dt
= (π/4)·[ sin(nt)/n2 - t·cos(nt)/n ]π0 - (1/4)·[ 2·cos(nt)/n3 + 2t·sin(nt)/n2 - t2·cos(nt)/n ]π0
= -(π/4)·π·(-1)n/n - (1/4)·2·(-1)n/n3 + (π2/4)·(-1)n/n + (1/4)·2/n3
= (1/2)·(1 - (-1)n)/n3
Det giver så den ønskede formel ved at indse, at bn = 0 for n lige.
Svar #11
05. november 2011 af Stuttelutten (Slettet)
Tusind tak for at skære det ud i pap, kunne se jeg havde lavet en fejl længere oppe også,.
Det eneste jeg ikke helt er med på, er hvordan du kommer fra 2. sidste linje til sidste?
Svar #12
05. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#11
De to led -(π/4)·π·(-1)n/n og (π2/4)·(-1)n/n summeres jo til 0, da de er numerisk lige store med modsat fortegn.
Tilbage er så - (1/4)·2·(-1)n/n3 + (1/4)·2/n3 , der jo kombineres til slutresultatet.
Skriv et svar til: Vis fourierrække af funktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
