Matematik

hjælppppp!!

06. november 2011 af christinaelarja (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej, jeg har fået en opgave for, som jeg ikke forstår helt. 

kan i forklar mig, hvordan denne opgave løses! ??

I et rektangel med arealet 60 er den ene side 0,5 længere end den anden. Beregn sidernes længder

håber virkelig i kan hjælpe mig 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kald længden af den korte side for x. Beregn længden af den længste side, og opstil udtrykket for rektanglets areal. Løs den fremkomne ligning i x .


Svar #2
06. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

kan du skrive det op med tal, det der lyder for besværligt ! :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Er det for besværligt at læse selv?

Hvis den korte side er x, hvor lang er så den længste side (benyt oplysningerne i opgaven).


Svar #4
06. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

men, det jeg ikke kan komme videre med, er at jeg ikke ved hvordan man opstiller sådan noget!


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Oplysning: "den ene side er 0,5 længere end den anden"

Nu har vi kaldt længden af den korte side for x. Hvor lang er så den anden side?


Svar #6
06. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

29,5?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Er det bare et tilfældigt gæt? Læs nu oplysningerne i #5 igen.


Svar #8
06. november 2011 af christinaelarja (Slettet)

jeg forstår det simpelthen ikke! :S


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Hej Christina

Hvis du stadig sidder med den:

Et rektangel har et areal på 60. A = 60

Arealet har to sidder. x og y. Altså A = x * y

y er 0,5 længere end x. Altså y = x + 0,5.

Dermed får du at A = 60 = x*y = x * (x+0,5)  (Erstatter y med x+0,5) (Dette er den form for opstilling du efterspørger i #4)

Dermed:

60 =x*(x+0,5) =x2+0,5x --> x2+0,5x-60=0   (ax2+bx+c=0)

Dermed en andengradsligning, som du ved kan løses ved: x= -b ±√b2-4ac

                                                                                                          2a

Du får 2 mulige værdier for x. En positiv og en negativ. Selvfølgelig vælger du den positive.

Og for at finde y ved du at y = x+0,5

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. marts 2018 af chnie (Slettet)

Hej med jer,

Er gået videre med denne. Noget der kan se hvad går galt?

Jeg når frem til ligningen x^2+0.5x-60=0 som du når frem til Thomasportal.

Derpå indsætter jeg i diskriminant ligningen:

a=1
b=0.5
c=-60

Således:

d=0.5^2-4*1*(-60)
d=0.25+240
d=240.25

Som derpå indsættes i ligningen for to løsninger (fra sætning 1 i bogen s. 57)

x=-b plus/minus kvadratroden af d / 2*a

x=-0.5 plus/minus kvadratroden af 240.25 / 2*1

Som derpå bliver henholdsvis

x=-0.5 plus 15.5 / 2 = 15/2 = 7.5

Og

x=-0.5 minus 15.5 / 2 = -16/2 = -8

Men facitlisten siger 7.5 og 8, så noget er gået galt.

Nogen der kan se hvor?

Skriv et svar til: hjælppppp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.