Matematik
Højden fra vinkel B
En vilkårlig trekant hedder ABC og jeg skal finde højden fra vinkel B. Jeg kender længden på siden b og jeg kender vinkel A og C. Hvordan gør man?
Er der nogen der kan definere hvad højden fra vinkel B er? Er det det samme som en median? Hvad skal der til før at det er en højde?
Svar #1
08. november 2011 af peter lind
Du kan bruge sinusrelationerne til at finde de manglende sider. Dernæst kan du se på en af de 2 retvinklede trekant som bestemmes af højden og en af siderne. Der kender du en kender du en vinkel (A eller C afhængig af hvilken side du har valgt) samt en af siderne
Svar #2
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#0
Højden går fra en vinkelspids vinkelret på den modstående side.
Svar #3
08. november 2011 af mathon
brug arealformlerne
(1/2)·hb·b = (b2/2)·(sin(A)·sin(C)) / sin(A+C)
hb = b·(sin(A)·sin(C)) / sin(A+C)
Svar #4
08. november 2011 af Clause (Slettet)
hvad gør man hvis man i en trekant ABC kender a = 10, b = 15, c = 21
Hvor jeg skal bestemme vinkel A
dvs cos^-1 15/21 = 44,42 grader
og jeg så skal beregne areal
og bestemme længden af median mb??
Svar #5
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#4
Trekanten er ikke retvinklet. Benyt en cosinusrelation til bestemmelse af vinkel A.
Benyt så en arealformel T = (1/2)bc·sin(A)
Medianen kan så bestemmes af en cosinusrelation i den trekant, der indeholder vinkel A og har mb som den ene side.
Svar #7
08. november 2011 af Clause (Slettet)
#5jamen det jeg har gjort, til at finde vinkel A, er det forkert???
Svar #8
08. november 2011 af mathon
Ja - din beregning af vinkel A er forkert, som bemærket i #5's første sætning.
Svar #9
08. november 2011 af Clause (Slettet)
Vinkel A = cos^-1 (a^2+c^2-b^2) / 2*a*c
cos^-1(15^2*21^2-10^2) / 2*15*21
men min lommeregner kan ik regne det ud, er det fordi det er forkert??
Svar #10
08. november 2011 af mathon
A = 2·tan-1(√((a2 - (b-c)2) / ((b+c)2 - a2))
og
A = cos-1((15^2 + 21^2 -10^2) / (2*15*21))
Svar #11
08. november 2011 af Clause (Slettet)
okay super nu har jeg fået det . A= 26,04 grader
nu skal jeg finde mb
har nu vinkel A, c= 21 og skal bestemme mb
Svar #12
08. november 2011 af Clause (Slettet)
Hov mener, at jeg først skal beregne arealet og derefter finde mb
Svar #13
08. november 2011 af Clause (Slettet)
Areal = 0,5 * 15 * 21*sin(26,05) = 69,17 er arealet. nu skal jeg beregne MB
Svar #14
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#12
Benyt formlen i #5 til beregning af arealet T , og mathons formel i #6 til beregning af mb .
Svar #15
08. november 2011 af Clause (Slettet)
Hvordan findes MB, når jeg kun har en side og en vinkel??
Svar #16
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#15
Hvad mener du med, at du kun har en side og en vinkel? I trekanten, hvor mb er en side, kender man en vinkel og to sider.
Svar #17
08. november 2011 af mathon
trekantareal
T = (1/4)·√((a2 - (b-c)2)·((b+c)2 - a2)) (1/4)·√((102 - (15-21)2)·((15+21)2 - 102)) =
eller
T = (1/2)·15·21·sin(26,05º) =
Svar #18
08. november 2011 af Clause (Slettet)
Yup Mathon, det har jeg også gjort brug af :) tak endnu engang.
#16 ja, hov har en vinkel og to sider, og skal bruge denne formel : mb = (1/2)·√(2(a2+c2) - b2)
Svar #19
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#18
Mathons formel benytter alle tre sider, som jo er kendt. Den kan udledes ved at betragte en cosinusrelation i den trekant, jeg omtaler, som har medianen som en af siderne.
Svar #20
08. november 2011 af Clause (Slettet)
okay.. det vil sige 0,5*√(2*10^2+21^2-15^2) = 10,189 :)
