Matematik

Differentiering af ln(x)

10. november 2011 af st51665 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Differentierer jeg lnx får jeg 1/x  (det lærer vi på B-niveau)

Differentierer jeg ln(1+2x) på min TI-89 får jeg:  ln(1+2x)  =  2/(1+2x)

Jeg kan ikke hitte ud af at differentiere denne opgave i hånden !  På B-niveau lærte jeg alt om regneregler for differentialkvotienter ... men ikke denne manøvre med ln ...

Er der nogen der kender reglen for en opgave som at differentiere ln(1+2x)?

Hilsen Peter

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2011 af Walras

Ja. Det er en sammensat funktion, så du skal udnytte, at

(f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x).

f(x)=ln(1+2x) => f'(x)=(ln(1+2x))' * (1+2x)' =1/(1+2x)*2=2/(1+2x)


Svar #2
10. november 2011 af st51665 (Slettet)

Tusind tak Walras !

Jeg TÆNKTE nok at der måtte være tale om en sammensat funktion (som ikke er indbefattet i mit gamle B-pensum).

Med din hjælp vil jeg STRAKS kaste mig over læsning af sammensatte funktioner - og med din gode hjælp her - løse opgaven !

Tak for hjælpen ... det var bare Super ;0)

Peter

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2011 af mathon

  eller skrevet

                     f(x) = (gºh)(x) = g(h(x))              og                f '(x) = g '(h(x)) · h'(x)
  som når
                     y = h(x) = 1+2x                          og                h '(x) = 2

                     g(h(x)) = ln(h(x))                       og                g ' (h(x)) = 1/(h(x)) · h'(x)

  giver

                           f '(x) = g '(h(x)) · h'(x) = 1/(h(x)) · h'(x) = 1/(1+2x) · 2 = 2/(1+2x)

 



                               


Svar #4
10. november 2011 af st51665 (Slettet)

Og til mathon,

Ja, lige akkurat ! Jeg behøvede kun et øjeblik og du bekræfter fuldt ud hvad jeg fandt ud af.

Jeg fandt en matematikbog fra 2.g. der omhyggeligt gennemgår teknikken. Bogen giver også en detaljeret gennemgang af beviset for en sammensat funktion, men den er godt nok noget sværere at gå til ... fordøje om man vil.

Respekt for den der til fulde også forstår logikken i beviset - som jeg nu vil bruge lidt tid på ;0)

Også mange tak til mathon

 


Skriv et svar til: Differentiering af ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.