Matematik

diff

10. november 2011 af uiouio (Slettet)

Om en funktion f oplyses, at punktet P(1,3) ligger på grafen for f , samt at funktionen er
løsning til differentialligningen
 

dy/dx= 2x+xy

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P .

Nogen, der kan hjælpe mig på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2011 af PeterValberg

Umiddelbart ligner det en lineær differentialfunktion af 1. orden efter modellen y' + a(x)·y = b(x)
som har løsningen:

y = e-A(x)·∫(b(x)eA(x)) dx +ce-A(x)

hvor A(x) er stamfunktion til a(x) og c er en konstant (som du kan bestemme, når du kender et punkt)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke nødvendigt at løse differentialligningen for at bestemme tangentens ligning. Man skal blot beregne f(1) og f'(1) , og her er f(1) = 3 ud fra punktet, og f'(1) beregnes ved hjælp af differentialligningen

f'(1) = 2·1 + 1·f(1) = 5 .

Indsæt nu i tangentlignignen

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

hvor x0 = 1.


Svar #3
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

Svar #2

Jeg er desværre ikke med


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2011 af mathon

dy/dx i (1,3)

                                             dy/dx= 2·1+1·3 = 2 + 3 = 5

tangentligning i (1,3)
                                              y = (dy/dx)·(x-1) + 3

                                              y = 5·(x-1) + 3


                                             
                                   


Svar #5
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

Jeg forstår nu, hvorfor det giver 5

og jeg ved at tangentensl ligning er: y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

du skriver:

y = (dy/dx)·(x-1) + 3 ---> burde der ikke står 1 i stedet for 3? da x0 var lig med 1

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

x0 er jo netop indsat med værdien 1 på den rette plads, mens f(x0) = f(1) = 3 er indsat på den behørige plads.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2011 af mathon


tangentligning i (1,3)
                                              y = (dy/dx)·(x-1) + 3

                                              y = 5·(x-1) + 3

                                              y = 5x - 2


                                             
                                  


Svar #8
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

er altså stadigvæk ikke med på, hvordan I får 3?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du forstår ikke, at f(1) = 3 ?

I tangentligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0) , indsætter man først x0 = 1 :

y = f'(1) · ( x - 1) + f(1) , og så indsætter man f(1) = 3 og f'(1) = 5

       5                      3

y = 5 · (x - 1) + 3 = 5x - 2


Svar #10
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

jamen hvad er det så jeg har beregnet her?

dy/dx i (1,3)

                                             dy/dx= 2·1+1·3 = 2 + 3 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo f'(1) . Genlæs #2 og #4 .


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2017 af MiamajaS (Slettet)

Om en funktion f oplyses at punktet P(0,3) ligger på grafen for f , samt at funktionen er løsning til differentialligningen dy/dx = e^x +2y

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.

b) Bestem en forskrift for f

Jeg har fået a) til y=7*(x-0)+3 

men er lidt i tvivl om b) ??? nogen der kan hjælpe mig :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. februar 2017 af mathon

b)

Brug "panserformlen"
til løsning af:
                                      y{\, }'+(-2)y=e^x
       


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. februar 2017 af MiamajaS (Slettet)

Jeg du uddybe lidt... tror ik helt jeg forstår det?? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. februar 2017 af mathon

               y=e^{2x}\cdot \int e^x\cdot e^{-2x}\, \mathrm{d}x


Skriv et svar til: diff

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.