Matematik

Integral

11. november 2011 af uiouio (Slettet)

Jeg skal bestemme integralet

2x/(x2+3)

Hvordan gør jeg det, har aldrig lavet sådan en opgave før

Jeg ved, at integralregning er det modsatte af differentialregning

jeg vil føre sådan her

x2/2x?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitutionen t = x2 + 3 , dt = 2x dx .


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2011 af mathon

og tænk

                     ∫2x/(x2+3)dx   =   ∫1/(x2+3)·(2xdx) = ∫...


Svar #3
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

Forstår andersen11

men ikke 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Mathon viser i #2, hvordan man lægger op til at benytte substitutionen i #1.

Indsæt nu t = x2+3 og dermed dt = 2x dx i integralet. Så fås

... = ∫ (1/t) dt

som så kan integreres.


Svar #5
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

hvordan skal de indsættes i integralet?

vil du vise mig, hvordan du vil gøre


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. november 2011 af PeterValberg

substituér:

t = x2 + 3

dt = 2x dx   ⇔   dx = 1/2x dt

dermed :

∫2x/(x2+3) dx = ∫2x/t · 1/2x dt = ∫ 1/t dt = ln(|t|) + k = ln(|x2+3|) + k

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det blev jo vist i #4, der sammenholdes med #2.


Svar #8
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

er fortsat ikke med......


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Numerisktegnet er en god sikkerhedsforanstaltning; men det kan udelades her fra resultatet, da t > 0 for alle x .


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Med t = x2+3, og dermed dt = 2x dx, har vi

∫ 2x/(x2+3) dx = ∫ (1/(x2+3))·(2x dx) = ∫ (1/t) dt = ln(|t|) + k = ln(x2+3) + k ,

idet man her husker at substituere tilbage igen.


Svar #11
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

hvor kommer 1 fra?

og hvorfor ganger du med 2x

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man flytter faktoren 2x hen som faktor ved dx i tælleren. Derved bibeholder man jo faktoren 1 i tælleren i brøken.


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. november 2011 af mathon

 

                     2x/(x2+3)   =   (1/(x2+3)) ·2x

ligesom
                     (2/3)  = (1/3) · 2


Svar #14
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

aha okay :)


Svar #15
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

her da får vi

∫ (1/t) dt

men hvor bliver 2x så af?


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man benytter jo, at      2x dx = dt .


Svar #17
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

nårh ja


Skriv et svar til: Integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.