Matematik

Evt. et dumt spg....

12. november 2011 af anonym000

Hej
Jeg har undret mig over noget.
lad og tage et eksemple 0.15x+4=5.2

ved godt at løsningen er sådan: (5.2-4)/0.15

men hvorfor flytter man ikke 0.15, hvorefter man skal dividerer med 0.15 på begge sider?

er det fordi at 0.15x er en værdi/tal som ikke kan skilles ad først, så der er en usynlig parentes?

eller har det noget at gøre med regnehierarkiet...? 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det skyldes, at 0,15 er en faktor til x, men ikke til 4, netop på grund af hierarkiet inden for regneoperationerne. Man dividerer med den faktor, når det er blevet bekvemt i ligningsmanipulationen at gøre det.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. november 2011 af mathon

 fordi det at "flytte" skal matche overholdelse af regnehierarkiet,
 som burde være indøvet i folkeskolen:

dividerer du med 0,15
skal det foregå således
                                                  (0.15x+4) / 0,15 = 5.2 / 0,15

                                                  x + 4 / 0,15 = 5.2 / 0,15

                                                  x  = 5.2 / 0,15 - 4 / 0,15

                                                  x = (5,2-4) / 0,15 = 1,2 / 0,15 = 8

skal der divideres eller multipliceres sættes der altid parentes om samtlige led forud
for divisionen eller multiplikationens udførelse, hvilket er en fundamental reduktionsgrundregel.

og her er det
nok mere
overskueligt
med
                                                  0,15x = 5,2-4 = 1,2

                                                  x = 1,2 / 0,15 = 8
                                                  


Svar #3
12. november 2011 af anonym000

Men man får da det samme? 

- - -

...............


Svar #4
12. november 2011 af anonym000

gøre det så det andet mere rigtigt end det andet?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad mener du?

#4

Dit spørgsmål giver ingen mening.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2011 af Krabasken (Slettet)

Man løser jo en ligning ved at samle led med x på den ene side af lighedstegnet - og dér kan man

ikke begynde at skille x'erne fra deres tilhørende koefficienter (her 1,5).

Når så alt er fordelt og reduceret, slutter man med at dividere på begge sider med koefficienten til x.

 


Svar #7
13. november 2011 af anonym000

#5
hvorfor?
om du gøre det på "den rigtige måde" eller "den forkerte måde" får du stadigvæk x=8.... så hvad er problemet?

- - -

...............


Svar #8
13. november 2011 af anonym000

Den eneste forskel jeg kan se er, at det er nemme at gøre det på  "den rigtige måde"

- - -

...............


Svar #9
13. november 2011 af anonym000

#2
Selvfølgelig har man lært det i folkeskole, men man har ikke fået en ordenlig begrundelse?
Hvilket jeg synes man heller ikke gøre her..

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. november 2011 af Krabasken (Slettet)

Du er så heldig, at netop tallene i denne ligning "passer" til den fremgangsmåde, du foreslår.

Havde det været andre tal - og det kan det være på RET mange måder, skal jeg hilse og sige - så ville den rigtige måde stadig give det rigtige resultat, hvorimod din måde ville give et helt forkert resultat.

Så det er den allerbedste begrundelse for at følge den slagne vej . . .


Svar #11
13. november 2011 af anonym000

Okay. tak....
Det var nok det, som forvirrede mig xD

- - -

...............


Skriv et svar til: Evt. et dumt spg....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.