Matematik

SRP - kvadratrod 5

13. november 2011 af josedie (Slettet)

Hej allesammen,

Jeg er ved at forbedrede mig til min SRP og der skal jeg bevise at kvadratrod 5 er et irrationalt tal.
Mit problem er blandt andet at jeg ikke helt ved, hvad jeg skal komme frem til. Jeg har bevist kvadratrod 2, og det bevis forstod jeg godt.

Men her er hvad jeg har regnet ud ind til videre:

√5=p/q


Vi kvadrerer på begge sider af lighedstegnet:
5=(p/q)^2


Vi ganger nu ind i parentesen:
5= p^2/q^2


Vi isolerer nu p^2:
p^2=5q^2

Fordi 5q^2 er deleligt med 5, altså et ulige tal, så må p^2 også være et ulige tal.
Da sætning 28 siger: for alle naturlige tal n gælder, at hvis n^2er et ulige tal, så er n også et ulige tal.
Derfor må p også være et ulige tal.

Min lærer har givet mig hintet at jeg skal have fat i formlen 5*k+r, men jeg ved ikke helt hvad jeg skal bruge den til.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2011 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2011 af HaettemaageN (Slettet)

Der findes utallige beviser for netop dette og mange lignende problemer på nettet. Brug lidt tid på at læse nogle af dem igennem for, at finde det der passer til dig. Selv kan jeg godt lide dette bevis for √3:

http://www.grc.nasa.gov/WWW/k-12/Numbers/Math/Mathematical_Thinking/irrationality_of_3.htm

Du kan benytte præcis samme fremgangsmåde for √5.


Skriv et svar til: SRP - kvadratrod 5

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.