Matematik

Hjææælp!

13. november 2011 af nann376b (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle! Jeg har problmer med en matematik opgave som håber i vil hjælpe mig med at løse, opgaven hedder: Temperaturen på et bestemt sted ved jorden er 20o, og for hver 100 m man stiger til vejrs, aftager temperaturen med 0,5o . Beregn temperaturen i højder på 200 m, 300 m og 800 m.

Temmperaturen i en højde af x m betegnes med t. Find en ligning for sammenhæng

Egentlig kan jeg godt finde ud af beregne det i højderne, men det hjælper bare ikke så meget når jeg ikke kan finde en ligning for min udregning, så hvis nogle ville hjælpe mig, ville det være en stor hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2011 af PeterValberg

det er en lineær sammenhæng (da en fast tilvækst på højden x resulterer i en fast (negativ) tilvækst på temperaturen y

du ved:

hvis højden over jorden i meter er x, har du oplyst følgende:

ved højden 0 m (over jorden) er temperaturen 200C (y-værdien, når x er 0)

svarer til b i den lineære model y = ax + b

du ved:

forøges x (højden over jord) med 100 m falder temperaturen med 0,50C

hvilket kan bruges til at bestemme hældningskoefficienten a = Δy/Δx
altså forholdet mellem tilvæksten på x og tilvæksten på y

a = -0,5/100 = -0,005  (tilvæksten på y er negativ, da temperaturen falder ved en stigning i højden)

forskriften for temperaturen som en funktion af højden x er således:

T(x) = -0,005·x + 20

for temperaturen i 200m, 300m og 800m indsætter du højden som x i forskriften og beregner temperaturen T(x)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjææælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.