Matematik

Kvotientreglen

15. november 2011 af osteloste (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er blevet bedt om at bevise, at funktionen h(x)=(f(x))/(g(x)) differentieret er h'(x)=(f'(x)·g(x)-f(x)·g'(x))/((g(x) )^2 ) udelukkende ved hjælp af produktreglen. Mit problem er, at efter adskillige udregninger får jeg h'(x)=(f'(x)·g(x)+f(x)·g'(x))/((g(x) )^2 ) i stedet for. Jeg har endnu ikke forsøgt mig med en sammensat funktion, men jeg fik at vide af læren, at det ikke er meningen at bruge andet end produktreglen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2011 af mette48 (Slettet)

Har du husket at potensen for g(x) er negativ?

h(x)=(f(x))/(g(x))    ⇒      h(x)=(f(x))(g(x))-1

Vis dine mellemregninger, så kan vi måake finde fejlen


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. november 2011 af PeterValberg

har du husket reglen:

(1/x)' = (x -1)' = -x -2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. november 2011 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. november 2011 af PeterValberg

du skal huske at g(x)-1 er en sammensat funktion og derfor skal du bruge kædereglen på denne del

Kædereglen:

(p(q(x))' = p'(q(x))·q'(x)

Hvis vi kigger isoleret på (g(x))-1)'  får du:

(g(x))-1)' = -(g(x))-2·g'(x) = -1/(g(x))2·g'(x) = -g'(x)/(g(x))2

samler du det hele, får du:

h'(x) =

(f(x)·(g(x))-1)' =

f'(x)·(g(x))-1 - (f(x)g'(x))/(g(x))2 =

(f'(x)g(x))/(g(x))2 - (f(x)·g'(x))/(g(x))2 = 

(f'(x)g(x)) - f(x)g'(x))/(g(x))2

er den der så ikke ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
15. november 2011 af osteloste (Slettet)

Det lykkedes mig at finde svart selv. Svarene i har givet er rigtige, men problemet er, at udtrykket skulle vises udelukkende ved hjælp af produktreglen, hvilket vil sige ingen sammensatte funktioner. Det er dog lykkedes mig at komme frem til det rette svar nu. Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. november 2011 af PeterValberg

okay, af ren og skær nysgerrighed, hvordan gjorde du så det ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. november 2011 af PeterValberg

#6 never mind, - fandt selv en anden metode, der er mere direkte end den i #4 :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Kvotientreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.