Kemi

Hjææælp

17. november 2011 af PabloK (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg sidder lige med en opgave, som volder mig lidt problemer, og jeg ved ikke rigtig hvilken formel jeg skal bruge:

Der er ordineret 200 mg. af et stof der findes i en 4 % opløsning. Hvor mange ml. skal patienten have? 

Tak på forhånd 

Pablo


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Af og til er der ikke rigtigt en formel man kan bruge som sådan. Så må man selv finde på noget, som kan give mening.

At det er en 4 % opløsning må betyde at den indeholder 0,04 mg/mL. Logisk kan man tænke sig frem til, at x milliliter af en opløsning med 0,04 mg stof pr. mL må give 200 mg. Det giver

0,04 mg/mL * X mL = 200 mg.

Find X :)


Svar #2
17. november 2011 af PabloK (Slettet)

Ja selvfølgelig, tak for hjælpen :) 

Da det ikke er mine egne opgaver, men en ven jeg sidder og laver dem for, er det en lille udfordring for mig da det er længe siden jeg selv har lavet den slags :)

Men en opgave lyder:

En opløsning indeholder 8 mmol/ml. Patienten skal have 40 mmol. Hvor mange ml svarer det til?

Hedder den så ikke bare 40 mmol/8mmol/ml = 5 ml

Og en anden opgave lyder: Der er ordineret tabletter 0,750 mg. Cardiax. Hver tablet indeholder 250 mygram. hvor mange tabletter skal patienten have?

Jeg har omregnet de 250 mygram til 0,250 mg, og så har jeg udregnet 0,750 mg/0,250 mg = 3 tabletter

Er de to ovenstående opgaver rigtige ? :) 


Svar #3
17. november 2011 af PabloK (Slettet)

0,04 mg/ml * x mL = 200 mg

X = 200 / 0,04 = 5000 mL 

Er det et realistisk resultat ? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Ja, det ser helt rigtigt ud :)


Svar #5
17. november 2011 af PabloK (Slettet)

Super.

Håber ikke jeg er til besvær, men der er lige én mere :)

Patienten injiceres med 2,5 ml. af en injektionsvæske med styrken 150 IE/ml. Hvor meget er den ordinerede lægemiddel?

Hedder den så ikke bare: 2,5 ml/150 IE/ml = 0,1667 IE ? 


Svar #6
17. november 2011 af PabloK (Slettet)

eller undskyld, 2,5 mL * 150 IE/ml = 375 IE ? :) 


Brugbart svar (2)

Svar #7
17. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Det sidste lyder mere rigtigt :)


Skriv et svar til: Hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.