Kemi

hjælp med K-opløselighed

18. november 2011 af linej1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej :)
jeg ville høre om der var nogle som kunne hjælpe mig med at forstå hvorfan jeg skal gribe min opgave an.

opgaven lyder således.

Tandemaljen består  af bl.a. Ca5(PO4)3OH (hydroxyapatit)
–følgende ligevægt gælder for hydroxyapatit

Ca5(PO4)3OH (s) <-->5Ca2+ (aq) + 3PO43- (aq) + OH- (aq)

opskriv udtrykket for K-op og vis at enheden er M^9

det der irritere mig er der ikke er nogen koncentration opgivet..

har også en anden opgave, som jeg er lidt i tvivl om:

Forklar på baggrund af ligevægten hvorfor en lav pH-værdi skader tandemaljen

er det ikke fordi OH- + H3O+ --> 2 H2O Vi får derfor fjernet noget OH-, og derfor vil ligevægten forskydes mod højre


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2011 af Marjo (Slettet)

Ligevægtskonstanten K hedder her opløselighedsproduktet som skrives K0, da du opløser et fast stof i vanding opløsning. 

Ko= [Ca2+]^5*[PO4^3-]^3^*[OH-] 

Hvis du så sætter enheder på, vil du få: 

K0= M^5*M^3*M= M^9

En lav pH-værdi betyder, at der er flere H3O^+ -ioner tilstede og som du selv siger, vil disse reagere med OH- og danne vand. Ligevægten bliver således forskudt mod højre, dvs. at tandemaljen opløses mere for at bevare ligevægten. 


Skriv et svar til: hjælp med K-opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.