Matematik

Regneark til andengradsligninger.

18. november 2011 af annerete (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Mit spørgsmål er nok lidt for omfangsrigt til dette forum, men jeg prøver alligevel....

Jeg skal lave et regneark, som kan udregne andengradsligninger. Og det eneste jeg kan med et regneark er at lægge sammen! Jeg har rodet rundt med mit regneark (Excel 2007). Jeg skal også kunne få regnearket til at stille løsningen på min andengradsligning op i et koordinatsystem.

Jeg ved ikke om det er meget eller lidt svært.

Kan nogen hjælpe mig på sporet?

Formlen er:

ax2 + bx+c=0

D=b2- 4ac

x1=-b+√D/2a    og x2=-b-√D/2a

Og nu jeg er i gang, hvordan laver jeg en brøkstreg?

 

VH Annerete


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

I Excel benyttes funktionen SQRT() for kvadratroden. Man benytter skrå brøkstreg og parenteser, og man benytter * som gangetegn.


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. november 2011 af SuneChr

Prøv, i et nyt regneark, at indtaste a i celle A1, b i celle B1 og c i celle C1.

I celle D1 skriver du, uden mellemrum,           =B1^2-4*A1*C1    Denne celle må derefter ikke slettes

I celle A3 skriver du, uden mellemrum,           =(-B1+KVROD(D1))/(2*A1)  Denne celle må derefter ikke slettes

I celle A4 skriver du, uden mellemrum,           =(-B1-KVROD(D1))/(2*A1)   Denne celle må derefter ikke slettes

Dette lille "primitive" program viser, hvordan Excel arbejder med cellerne. Hvis diskriminanten < 0 virker dette program ikke. Men prøv nu.

Løsningen, med to rødder, læses så i cellerne  A3  og  A4    Disse celler må derefter ikke slettes.

Du må kun skrive/slette i celle A1 B1 C1 .

 

 


Svar #3
19. november 2011 af annerete (Slettet)

TAK

Det virker - og er en rigtig sjov opdagelse for mig. Jeg måtte dog putte de to sidste ting med KVROD osv. ind i nogle celler, som ikke var brugt endnu, så gik det fint.

Har du også en genial idé til, hvordan man får resultaterne ind i et koordinatsystem?

VH Annerete


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2011 af SuneChr

Du kan skrive formlerne fra # 2 ind her, og husk, skriv kun i de celler, der er angivet.

Parablen er konstrueret med en spændvidde på 10 enheder, med toppunktet midtfor. Det skulle give en masse muligheder for forskellige værdier af A1 B1 C1.

Der er jo et ocean af færdige og kunstfærdige koordinatsystemer på nettet, men det er jo sjovt selv at få noget til at lykkes ved eget arbejde. Derfor er formelsamlinger m.m. dødkedelige.

Skulle du blive nysgerrig, må du gerne kigge i celle-kolonien  [A6 + B6  ;  A106 + B106]  men slet dem IKKE !

God fornøjelse.

 

Vedhæftet fil:Parabel A1 B1 C1.xls

Skriv et svar til: Regneark til andengradsligninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.