Matematik

Væksthastighed

20. november 2011 af gym99 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

N'(t) = 380*e-0.1*t/(1+19*e-0.1*t)2

Jeg skal bestemme det tidspunkt hvor populationes væksthastighed er størt.


Fra før i opgaven havde jeg en ligning, som hed

N(t)=200/1+19*e-0.1*t     ,  t må ikke være under o og ikke over 100

 

 

 

 

 

 

 

   

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2011 af PeterValberg

de 200 over brøkstregen er den største værdi/mængde som populationen kan antage (der er tale om en logistisk vækst), - det kaldes "bæreevnen" M

Det forholder sig således, at væksthastigheden er størst ved den halve bæreevne (M/2), - altså når populationen er på 100 individer

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2011 af mathon

generelt
                        y = M/(1+Ce-aMx)                                 0<y<M

                        dy/dx = ay·(M-y)         

                        d2y/dx2 = a(dy/dx)·(M-2y) = a2y·(M-y)·(M-2y)                         

                       

maksimum for dy/dx
kræver
                       d2y/dx2 = 0 ⇔ (M-2yo) = 0

                       yo = (1/2)M

                      

 

 

 


Svar #3
20. november 2011 af gym99 (Slettet)

Men, jeg skal bestemme det ud fra denne ligning.

N'(t) = 380*e-0.1*t/(1+19*e-0.1*t)2 og ikke den anden. 

 

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2011 af mathon

 specifikt
                        dN/dt  = 5·10-4·N·(200 - N)                               0<N<200

                        d2N/dt2 = (5·10-4)2·y·(200-y)·(200-2y)

                        d2N/dt2 = 0
 kræver
                       
200 - 2yo = 0

                        100 - yo = 0

                         yo = 100

 hvoraf
                         yo = 200/(1+19e-0,1·to)

                         100 = 200/(1+19e-0,1·to)

                         1+19e-0,1·to = 2

                         19e-0,1·to = 1

                         e-0,1·to = (1/19)

                         e0,1·to = 19

                         0,1·to = ln(19)

                         to = 10·ln(19)

                         

                          




 

                       


Svar #5
20. november 2011 af gym99 (Slettet)

Tak for det!

 

Skriv et svar til: Væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.