Matematik

enkeltlogaritmisk papir?

21. november 2011 af hallomedmig (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en opgave der lyder: Herefter tegner vi de korrigerede tælletal ind på enkeltlogaritmisk papir, som er i stand til
at lave en ret linje ud af en eksponentiel kurve.

Det enkeltlogaritmisk papirs felter er jo ikke lige store og mine punkter danner ikke en ret linje. Nogle der kan fortælle hvordan jeg skal tegne det ind??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af SuneChr

Eksponentialfunktionen    y = b·ax      afbildes som en ret linje i enkeltlogaritmisk koordinatsystem.

Dette indses let, idet  forskriften er ensbetydende med      log y = (log a)·x + log b

som er forskriften for en ret linje, når papiret er inddelt logaritmisk langs y-aksen og normalt langs x-aksen.

De korrigerede tal indtegnes, og en ret linje trækkes igennem punkterne så godt som muligt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2011 af mathon

 

                                        y = b·ax

                                        log (y) = log(b·ax) = log(b) + log(ax)  = log(b) + log(a)·x

                                        log (y) = log(a)·x + log(b)

                                        Y = A·x + B                              (B stort bogstav er lig med log(b) tilsvarende lille)

enkeltlogaritmisk papir
hvor x-aksen er ækvidistantisk og y-aksen er logaritmisk dekadisk
vil
                     hvis
                                        Y = A·x + B

sammenhængen mellem
de variable være
                                        y = b·ax
                                     
                              
                                      
     

        

                                       


Svar #3
21. november 2011 af hallomedmig (Slettet)

så hvis jeg tegner alle punkter ind, og så tegner en ret linje i mellem/på punkterne?
Jeg skal også aflæse halveringstiden på min anden graf.Går jeg så ikke ud på min y-akse og tager halvdelen af mit højeste tal på y-aksen, og følger det ud til det "rammer" linjen/kurven? eller skal det være det hvor mit første eller højeste punkt ligger???


Skriv et svar til: enkeltlogaritmisk papir?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.