Matematik

Bestem a og b, potensfunktion

21. november 2011 af techs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Her er opgaven, jeg har brug for hjælp til (det er spg. b jeg ikke kan svare på):

Nogle floder forgrener sig over områder med flere flodløb. Derved dannes et flodbassin.
Der gælder med god tilnærmelse en sammenhæng af formen (Hack's lov).

log(y)=0,59·log(x)+0,18

hvor x er arealet i km^2 og y er det længste flodløb i km
 

a)

Arealet af flodbassinet Big Creek skal findes, når det oplyses at det længste flodløb er 2,15 km.

log(21,5)=0,59·log(x)+0,18 <=> x=89,80

b) (Nedenstående har jeg brug for hjælp til)

Sammenhængen mellem x og y kan også skrives på formen y = bx^a

Bestem tallene a og b?

Hvordan gør jeg det? 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af PeterValberg

prøv lige at kigge i denne tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1107431
d
en er "inde omkring" din problemstilling

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2011 af mathon

a)
           (log(y) - 0,18) = 0,59·log(x)

           log(x) = (log(y) - 0,18) / 0,59

           x = 10(log(y) - 0,18) / 0,59

           x = 10(log(2,15) - 0,18) / 0,59

 

b)

           log(y) = 0,59·log(x) + 0,18

           log(y) = log(x0,59) + 0,18

           y = x0,59·100,18

           y = 100,18 · x0,59

 


Svar #3
22. november 2011 af techs (Slettet)

Lige et spørgsmål til mathon.

   log(y) = 0,59·log(x) + 0,18

           log(y) = log(x0,59) + 0,18

Men hvad gør du så for at få log fjernet og hvor kommer 10  fra? 

           y = x^0,59·10^0,18

           y = 10^0,18 · x^0,59


Brugbart svar (2)

Svar #4
22. november 2011 af mathon

          log(y) = log(x0,59) + 0,18                        du bruger log-1(..)  funktionen for hvilken der gælder
                                                                        log-1(a + b) = log-1(a)·log-1(b)
 

          log-1(log(y)) = log-1((log(x0,59) + 0,18)

           y = x0,59·log-1(0,18)                               log-1(z) = 10z

hvoraf

          y = x0,59·100,18                                       eller skrevet

          y = 100,18·x0,59

         

...............

    log(x) = log10(x)

         


Svar #5
22. november 2011 af techs (Slettet)

Okay, mange tak. Har du evt. et link til nedenstående regneregel, jeg har ikke hørt om den før.

log-1(z) = 10z


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. november 2011 af mathon

det står i din matematikbog

                      y = logx) ' s omvendte funktion er 10y


Svar #7
22. november 2011 af techs (Slettet)

Okay, bare for at være sikker på at jeg har forstået det korrekt, så kan man også gøre det på nedenstående måde:

 

log(y) = 0.59*log(x)+0.18

log(y) = log(x^0.59)+0.18

10^log(y) = 10^(log(x^0.59)+0.18)

y = x^0.59 *10^0.18

Så er a= 0,59 og b=10^0.18

Korrekt?


Skriv et svar til: Bestem a og b, potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.