Matematik

MAT - dobbeltelogaritmisk.

21. november 2011 af Henrik0102 (Slettet) - Niveau: B-niveau

but.. how?

- Har fundet koordinaterne;

(1;2)  & (5,5;40).

Hvordan opstiller man en funktionsforskrift for dette? :-)

Vedhæftet fil: Untitled.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2011 af PeterValberg

En ret linje på dobbeltlogaritmisk papir er lig med en potens funktion

f(x) = b·xa

kendes punkterne (x1,y1) og (x2,y2) kan a bestemmes som:

a = ln(y2/y1)/ln(x2/x1)

b bestemmes derefter ved indsættelse af den fundne værdi for a samt det ene af de kendte
punkter i ovenstående model for potensfunktionen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2011 af mathon

                              når
                                             y = b·xa = xa·b
haves
                                             log(y) = log(xa) + log(b)

                                             log(y) = a·log(x) + log(b)

                                             Y = a·X + B            
og

                                             40 = a·5,5 + B
                                             2 = a·1 + B
hvoraf
                                                    a = 8,4444      B = -6,4444
dvs
                                                    a = 8,4444      b = 10-6,4444 = 3,594·10-7
og dermed
                                             y = 3,594·10-7·x8,4444
                                            


Svar #3
21. november 2011 af Henrik0102 (Slettet)

så dvs. at "y = 3,594·10-7·x8,4444"

- er resultatet? :-) men facit siger F(X) = 3*X^1.5


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2011 af mathon

hvis du nu havde aflæst punkterne rigtigt

              (1;2)     (10;95)

                              når
                                             y = b·xa = xa·b
haves
                                             log(y) = log(xa) + log(b)

                                             log(y) = a·log(x) + log(b)

                                             Y = a·X + B            
og

                                             95 = a·10 + B
                                             2 = a·1 + B
hvoraf
                                                    a = 31/3      B = -25/3
dvs
                                                    a = 31/3 ≈ 10,33      b = 10-25/3 ≈ 4,64·10-9
og dermed
                                             y = 4,64·10-9·x10,33
                                           


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. november 2011 af PeterValberg

#4 Jeg kommer altså frem til et helt andet resultat, - vedhæftede er screendump fra EXCEL

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:potensfunktion.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #6
22. november 2011 af mathon

som er det rigtige
                                    jeg har uovervejet regnet lineært på en logaritmisk størrelse,
                                    hvilket bringer miseren

        

de aflæse koordinater er jo log-værdier
hvoraf

                                   log(95) - log(2) = a·(log(10) - log(1))

                                   log(95/2) =a·1

                                   a = 1,67669

dvs
                                   y = b·x1,67669      gennem (1,2)

                                   2 = b·11,67669      gennem (1,2)

                                   b = 2

konklusion
                                   y = 2·x1,67669

..........
   og det var en helt "anden sag"

                                  

                                 

 


Skriv et svar til: MAT - dobbeltelogaritmisk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.