Fysik

rotation

22. november 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad er den logiske årsag til, at et legeme har lettest ved at rotere om en akse gennem dets massemidtpunkt. I min bog står det bevist stringent, men jeg synes ikke det giver meget intuition omkring hvorfor. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Det kræver mindst muligt kraftmoment. Kraftmomentet er defineret som:

K = F x r, hvor F er din kraftvektor, og r er afstandsvektoren ud fra rotationsaksen til hvor din kraft virker.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2011 af Lurch (Slettet)

Du kan også se på det sådan her:

Kraftmomentet  = interimoment*vinkelacceleration

helt analogt til den normale Newtons 2. lov, hvor inertimomentet nu udgøre modstanden overfor acceleration. I massemidtpunktet må den næsten være sådan at inertimomentet er MINDST, og derved bliver modstanden overfor acceleration også mindst omkring massemidtpunktet. 

Intertimomentet er givet ved

I =∑miri2

Så er massen fordelt sådan at dens midtpunkt ligger tættest muligt rotationsaksen, jo mindre bliver interimomentet. Læg mærke til at I firøges med kvadratet på afstanden!


Skriv et svar til: rotation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.