Matematik

4grads rødder

22. november 2011 af JTPUK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, nogen der kan vise mig hvordan jeg kommer frem til rødderne på denne 4gradspolynomium.

100x^4+900x^3-2300x^2-900x+2200

Ved at rødderne er 2,1,-1,-11. Men hvordan kommer jeg der til??

 

:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er lidt lettere at arbejde med polynomiet

p(x) = x4 + 9x3 -23x2 -9x +22

der har de samme rødder, som det givne polynomium.

Man ser ved at gætte, at x = 1 og x = -1 begge er rødder i polynomiet. Man kan da dividere det forelagte polynomium med (x-1)(x+1) = x2 - 1 og så bestemme rødderne i det resulterende kvotientpolynomium af 2. grad.


Svar #2
22. november 2011 af JTPUK (Slettet)

hmmm tror det skal skæres mere ud....


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Når man har eftervist, at x = 1 og x = -1 er rødder i polynomiet p(x), har man så faktoriseringen

p(x) = x4 + 9x3 -23x2 -9x +22 = (x2 -1)·(ax2 + bx + c)

Ved simpel udregning og sammenligning med koefficienterne i p(x) kan man da bestemme de tre koefficienter a, b og c og dermed finde de to sidste rødder i p(x) .


Svar #4
22. november 2011 af JTPUK (Slettet)

hvordan vil du sammenligne koefficienterne? -23x^2 = ax -9x = bx og 22 = c eller???


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Man udregner (x2 -1)·(ax2 + bx + c) , hvorved man får et 4.-gradspolynomium, som er identisk med det givne polynomium p(x). Derved får man ved at sammenligne koefficienterne for de to polynomier et antal ligninger til bestemmelse af a, b og c.

(x2 -1)·(ax2 + bx + c) = ax4 + bx3 + (c-a)x2 -bx -c = x4 + 9x3 -23x2 -9x +22 ⇒

a = 1
b = 9
c-a = -23
-b = -9
-c = 22
 


Svar #6
22. november 2011 af JTPUK (Slettet)

jeg må sku være lidt små dum.... vil du ikke være sød og vise udregninerne, fatter det simpelhen ikke....


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man har

(x2 -1)·(ax2 + bx + c) = x2·(ax2 + bx + c) - (ax2 + bx +c)

                                    = ax4 + bx3 + cx2 -ax2 -bx -c

                                    = ax4 + bx3 + (c-a)x2 -bx -c

                                    =   x4 + 9x3    -23x2   -9x +22

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2011 af Walras

#5 Det var faktisk en super smart måde at vise det på! 


Svar #9
22. november 2011 af JTPUK (Slettet)

super mange tak. :) er ret ny i det her og synes at 2,3,4 grader er lidt i drillerihjøret.... linærefunktioner er lidt nemmere... :-)

Igen tak


Svar #10
22. november 2011 af JTPUK (Slettet)

åh lige en ting mere....

(x^2+2)(ax^2+bx+c) vil det så blive x^3-4x^2-4x+16??


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Her er x = 2 en rod, så man skal bestemme faktoriseringen

(x - 2)(ax2 + bx + c) = x3 -4x2 -4x +16 , dvs

ax3 + (b-2a)x2 + (c-2b)x -2c = x3 -4x2 -4x +16


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man ser jo, at x = -2 også er en rod, så man kunne bestemme faktoriseringen

(x+2)(x-2)(ax + b) = x3 -4x2 -4x +16 , dvs

ax3 +bx2 -4ax -4b = x3 -4x2 -4x +16 ,

så hele faktoriseringen bliver

(x+2)(x-2)(x-4) = x3 -4x2 -4x +16


Skriv et svar til: 4grads rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.