Kemi

neutral pH og reaktionsskemaer - hjælp

25. november 2011 af malou190 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har stærk brug for hjælp til følgende afleverings opgaver. 

Jeg har virkelig gjort et forsøg men kan virkelig rigtig sætte mig ind i stoffet og forstå det helt. Håber at der er en venlig sjæl der lige vil kigge på hhv opgave 1 og 2 og forklarer mig :)

Jeg vedhæfter de to opgaver

1000 tak på forhånd

Vedhæftet fil: kemi ogg1.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
25. november 2011 af Phienix (Slettet)

Til den første opgave skal du bruge pKa værdier.

Du har en tertiær amin og en carboxylsyre. For en syre gælder der, at hvis pH < pKa, da vil den være neutral, og hvis pH > pKa vil den være deprotoneret. For aminen kan der kun forekomme en neutral form eller en protoneret form. Hvis pH < pKa for aminen vil den være protoneret, mens den vil være neutral hvis pH > pKa.

Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal forklare den anden opgave. Har i haft om Sn1/Sn2 reaktioner? Eller om elektrofil aromatisk substitution?


Svar #2
25. november 2011 af malou190 (Slettet)

Til opgave 2: Ja, vi har haft om begge reaktionstyper. Dog har jeg stadig lidt svært ved disse typer. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2011 af Phienix (Slettet)

Ok godt nok.

Den første reaktion er en tert-butanol, der skal reagere ind på et primært carbon-atom. Denne form for reaktion (substitutionsreaktion) foregår - så vidt jeg husker rigtigt - bedst gennem en Sn2 reaktionsvej. Primære og sekundære carbon atomer er bedst til dette, da tertiære carbonatomer er for sterisk hindret.

Se på den første reaktionsvej. Det carbon, der angribes ind på, er Ph-CH2-Cl (primær), mens det for den anden reaktion er (CH3)3-C-Cl (tertiær). Det tyder kraftigt på, at etheren kan dannes ud fra denne reaktion.

Den anden reaktion ved jeg dog ikke lige på stående fod.


Svar #4
25. november 2011 af malou190 (Slettet)

Okay, nu bliver jeg total forvirret.

Min bog siger at aminer har normal pKa omkring 11 og carboxyl omkring de 5, men hvilke vil så dominerer i neutral pH?? Altså sådan som jeg forstår det vil aminen være neutral hvis pH er større end pKa men det er den jo ikke? Og for syren vil der gælde at den vil være deprotoneret?

Tror jeg er helt galt på den :( Hjælp? :)


Svar #5
25. november 2011 af malou190 (Slettet)

Okay tusind tak for svaret til opgave 2. Nu ved jeg i det mindste hvor jeg skal læse grundigere i bogen :)


Brugbart svar (3)

Svar #6
25. november 2011 af Phienix (Slettet)

neutral pH = 7.

hvis din amin har pKa på omkring 11, da er pKa > pH og den vil have en proton (hvis pH = pKa vil stoffet findes i 50/50 protoneret/deprotoneret tilstand, så ved at gøre opløsningen mere sur, dvs. lade pH falde, da vil protonering favoriseres. Det er derfor at hvis pH < pKa, gerne med mere end 1, da vil det være den protonerede tilstand, der er foretrukket).

For carboxylsyren, som har pKa = 5, som er < 7, da vil den have sin proton (dvs den er -COOH, og ikke COO- )


Svar #7
25. november 2011 af malou190 (Slettet)

Tusind tak for svarene :) 


Brugbart svar (2)

Svar #8
25. november 2011 af Phienix (Slettet)

Undskyld, jeg kom lige for hurtigt på banen.

For carboxylsyren er pKa < 7, med andre ord er pH > pKa og den vil være negativt ladet (mistet sin proton, -COO- )

Man skal sku træde varsomt på de her felter.


Skriv et svar til: neutral pH og reaktionsskemaer - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.