Matematik

Find a og b når man kender c og toppunkt

25. november 2011 af Jerani (Slettet) - Niveau: B-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte formlen for toppunktets koordinater

xT = 2 = -b/(2a)

yT = 4 = -d/(4a) = -(b2 -4a·2)/(4a)

hvilket giver to ligninger i a og b .


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2011 af AskTheAfghan

f(x) = ax2+ bx + 2   ⇔   f'(x) = 2ax + b

f'(x) = 0   ⇔   2ax + b = 0   ⇒   x = -b/(2a)

Løs ligningen i a, hvor x = 2   ⇔   -b/(2a) = -2

... og løs ligningen i b, hvor y = f(-b/(2a)) = 4.


Svar #3
25. november 2011 af Jerani (Slettet)

Den har jeg også været inde over, men har bare stadig for mange ubekendte til jeg lige kan lurer den

 

Hvis jeg f.eks siger -b/2a = 2 så får jeg : b=-4a men der er jo stadig 2 ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er jo to ligninger til at bestemme de to ubekendte a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2011 af Enhver (Slettet)

Du sætter b=-4a ind i udtrykket  yT = 4 = -d/(4a) = -(b2 -4a·2)/(4a)

Så har du kun én ubekendt: nemlig a


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2011 af AskTheAfghan

Hvorfor har du slettet din opgave i #0? Det giver ingen mening.

f(x) = ax2 + bx + 2      , hvor c = 2

-b/(2a) = -2  ⇔  a = b/4

f(-b/(2a)) = c - (b2/(4a)) = c - (b2/(4(b/4))) = c - b = 4  ⇔ b = c - 4

      så tilbage igen .. a = b/4 = (c - 4)/4

dvs a = (c - 4)/4   og   b = c - 4


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2011 af mathon

 

                     toppunkt = (t1,t2) = (2,4) = (-b/(2a)) , c-a·t12)       c = 2

                                         c - a·t12 = 2 - a·22 = 4

                                                           (1/2) - a = 1

                                                           a = -(1/2)

 

                                                           -b/(2a) = 2

                                                           -b/(2·(-(1/2)) = 2

                                                            b = 2

konklusion
                     f(x) = -(1/2)x2 + 2x + 2

 

  


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2011 af SuneChr

# 0    Find a og b når man kender c og toppunkt

Skal du have beregnet to af siderne i et tetraeder, når en af siderne og et toppunkt er givet?

  eller   er det en trekant, hvor man skal finde to sider?

Nåhh, jeg driller. Ved jo godt, hvad du mener.

Men overskriften kan jo give anledning til mange gætterier.

 


Svar #9
25. november 2011 af Jerani (Slettet)

Ville omformulere men nu kan jeg ikke redigere i det.

 

@Mathon. Jeg er med på hvordan du finder T1 men at T2 = c-a·t12 er jeg ikke helt med på

 

Er egentlig heller ikke helt med på hvordan man går fra 2 - a·22 = 4 til (1/2) - a = 1


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2011 af mathon

 

   t2 = -d/(4a)  =  -(b2-4ac)/(4a)  =  (4ac - b2)/(4a)  = c - b2/(4a)  =  c - a·b2/(4a2)  =  c - a·(b/(2a))2  =

                                                                                                                  c - a·(-b/(2a))2  =  c  - a·t12

 

    2 - a·22 = 4                   divider med 4 på begge sider

    (1/2) - a = 1


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. november 2011 af AskTheAfghan

Jeg kan se, at jeg har lavet en fejl .. Der skal bare ikke stå minusset foran. Rettelser:

#2     Løs ligningen i a, hvor x = 2   ⇔   -b/(2a) = -2   --->  -b/(2a) = 2

#16    -b/(2a) = -2  ⇔  a = b/4    --->  -b/(2a) = 2  ⇔  a = -(b/4)

                                                              f(-b/(2a)) = c - (b2/(4a)) = c - (b2/(4(-(b/4)))) = c - b = 4  ⇔ b = 4 - c

                                                                    så tilbage igen .. a = -(b/4) = (4 - c)/4

                                                              dvs a = -(4 - c)/4   og   b = 4 - c


Skriv et svar til: Find a og b når man kender c og toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.