Matematik

Eksponentiel vækstfunktion

27. november 2011 af matematiklytter (Slettet)

Jeg har nogle spørgsmål, som jeg er lidt i tvivl om..


Hvad betyder halveringskonstant T½? Hvornår kan den bruges?

 

Hvad betyder fordoblingskonstant T2? Hvornår kan den bruges?

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

Halveringskonstanten er defineret ved

T1/2 = ln(1/2) / ln(a) ,

mens fordoblingskonstanten er beskrevet ved

T2 = ln(2) / ln(a) ,

hvor a i begge tilfælde er eksponentialfunktionens fremskrivningsfaktor.


Svar #2
27. november 2011 af matematiklytter (Slettet)

Jeg kan godt begge formler.. Men har egentlig svært ved, at beskrive, hvad de bruges til med ord ;-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2011 af peter lind

halveringskonstanten er den værdi man skal addere til variablen i en eksponentiel aftagende for at halvere funktionsværdien.

fordoblingskonstanten er den værdi man skal addere til variablen i en eksponentiel voksende for at fordoble

funktionsværdien.

De bruges til at beskrive eksponentielle funktioner, hvor de er en vigtig parameter. Anvendes for eks. i forbindelse med radioaktivitet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Når x-værdien stiger med en bestemt størrelse kaldet fordoblings- eller halveringskonstanten, så vil funktionsværdien hhv. fordoble eller halvere.


Svar #5
27. november 2011 af matematiklytter (Slettet)

T½ bruges, hvis det er en aftagende funktion, og en voksende funktion bruger t2 :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2011 af mathon

                              f(x) = b·ax = b·(1/2)x/X½               for 0<a<1

                              f(x+) = b·(1/2)(x+X½)/X½  = b·(1/2)x/X½ ·(1/2) = (1/2)·f(x)

når en x-værdi øges med halveringskonstanten, halveres funktionsværdien

 

                              f(x) = b·ax = b·2x/X2               for   a>1

                              f(x+X2) = b·2(x+X2)/X2  = b·2x/X2 ·2 = 2·f(x)

når en x-værdi øges med fordoblingskonstanten, fordobles funktionsværdien

                            


Skriv et svar til: Eksponentiel vækstfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.