Fysik

Resistansens afhængighed af tværsnitsarealet?

27. november 2011 af Freak101 (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en rapport om resistans skal jeg finde ud af hvordan resistansen afhænger af tværsnitsarealet på en tråd. Ud fra mine data er det tydeligt at jo større areal, jo mindre resistans, men når jeg plotter R og l/A (længde divideret med tværsnitsareal) ind som en graf, så får jeg det modsatte.

Jeg går ud fra denne formel: R=ρ*(l/A) som jeg mener må kunne siges at være ligesom y=ax?

Hvad gør jeg forkert? Er jeg helt gal på den?

Mine tal:

R: 20.1 ohm, 5 ohm og 1.1 ohm

A: 0,042, 0.189 og 0.754

Kan det være dem, der er forkerte?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2011 af mathon

 

                       R = ρ·L/a = k·a-1

                       R(a) = k·a-1

                       R·a = k                                  R og a er omvendt proportionale

.....data
                       R·a = 0,873                           i gennemsnit


Svar #2
27. november 2011 af Freak101 (Slettet)

Hmm, jeg får en omvendt proportional graf hvis jeg bruger R og A... Så l er ligegyldig eller hvordan?

Og hvad er k? Konstant?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. november 2011 af mathon

det skal du da også få

du bruger store A, hvor jeg brugte lille a
ellers identisk

                                   R·A = k(onstant)

                                   R = k·A-1 = k/A

.....
         k = ρ·L         

hvor
   ρ er trådens specifikke resistans, [ρ] = Ω·m
   L er trådens længde, [L] = m


Svar #4
27. november 2011 af Freak101 (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen (:


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2011 af mathon

   Ω·m = 10-6·(Ω·mm2/m)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. november 2011 af mathon

rettelse til #5
som selvfølgelig skal være

             1 Ω·m = 106 Ω·mm2/m
 


Skriv et svar til: Resistansens afhængighed af tværsnitsarealet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.