Kemi

pH i pufferopløsning, Svær opg

28. november 2011 af techs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til følgende opgave.

Vi har en 1 L 0,0500 M opløsning af HCOOH (methansyre). Fra den oprindelige opl. ved vi [COOH^-] = 0,00288 M

Til denne opløsning tilsættes 3,78 g natriummethanoat. Der antages, at opløsningens volumen er uændret ved titreringen.

1) Beregn pH for den nye opløsning

Løsning:

n(COOHNA) = m(COOHNA) / M(COOHNA) = 3,78 / 68 = 0,0556 mol

n(COOHNA) = n(COOH^-) = 0,0556 mol

[COOH^-] = 0,0556 mol / 1 L = 0,0556 M

Pufferopløsning --> pH = -log( Ks ) + log ( [B] / [S] ) udregnes

Ks = 1,57 * 10^-4 M (udregnet i en af de forrige opgaver)

[B] = [COOH^-] = 0,0556 M

[S] = [HCOOH] = ???????

Det er [HCOOH] jeg er usikker på, er den 0,0500 M eller, da der sker følgende reaktion:

                                              HCOOH    +    H2O  <-->  COOH^-   +   H3O^+

c(før)                                      0,0500                                 -                   -

[ ]efter                             0,0500 - 0,00288                   0,00288        0,00288

[ ] efter 3,78  g COOHNA       0,0472 M                          0,0556

 

Mit spørgsmål er [HCOOH] = 0,0500 M eller 0,0472 M. Hvad skal jeg indsætte som [S] i pH for pufferopløsninger

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2011 af mathon

 

                                                                                 HCOOH    +    H2O     <-->     HCOO-   +   H3O+
1. ligevægts stofmængder i mol:                               0,04712                                0,00288     
2. ligevægts stofmængder i mol:                               0,04712                                0,05848          


1. ligevægts 
                                                     pH = pKs + log(nb/ns)  =  3,75 + log(0,00288 / 0,04712)  = 2,54

                                                     [H3O+] = [HCOO- ] = 10-2,54 = 0,00288

2. ligevægts 
                                                     pH = pKs + log(nb/ns)  =  3,75 + log(0,05848 / 0,04712)  = 3,84


Skriv et svar til: pH i pufferopløsning, Svær opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.