Kemi

Opgaveregning med ester

01. december 2011 af LineAaes (Slettet) - Niveau: B-niveau

En ester af en monohydron syre har f0lgende struktur:

R1---C----O---R2 der er os en dobbeltbundet O på carbom ( det er en ester)

hvor R1 og R2angiver alkylgrupper.
Der afvejes 0,492 g af esteren i en kolbe, hvortil der yderligere sæettes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opl0sning. Kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 mIll.
a)Opskriv et afstemt reaktionsskema for den re-
aktion, der forl0ber i kolben.

Efter afkøling titreres kolbens indhold med 0,100 M saltsyre. Forbruget er 13,9 mL.

b) Beregn esterens molare masse. 

 

jeg har læst de andre sider om dette spørgsnmål, og må indrømme jeg ikke forstår noget! :( -Jeg forstår ikke hvordan jeg skal gribe det her an??

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af mathon

 

                         O
                         ||
                   R1-C-O-R2        tilsættes NaOH  i overskud

hvorved reaktionen


                            O                                        O
                             ||                           sur         ||
                   R1-C-O-OH  +  HO-R2   <-->   R1-C-R2    +  H2O                    læst mod højre en kondensation
                                                       basisk                                                 læst mod venstre en hydrolyse


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2011 af mathon

               bruttoprocessen mod højre katalyseres i stærkt surt miljø

               bruttoprocessen mod venstre katalyseres i stærkt basisk miljø

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2011 af mathon

redigeret #1

 

                         O
                         ||
                   R1-C-O-R2        tilsættes NaOH  i overskud

hvorved reaktionen


                            O                                        O
                             ||                           sur         ||
                   R1-C-O-OH  +  HO-R2   <-->   R1-C-O-R2    +  H2O                    læst mod højre en kondensation
                                                       basisk                                                     læst mod venstre en hydrolyse


Svar #4
01. december 2011 af LineAaes (Slettet)

Nårh! - Så Na svarer altså til R2 ?? :D 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2011 af mathon

     Nej


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. december 2011 af mathon

i det stærkt basiske miljø
er syren deprotoniseret 

                                                          O                                         O
                                                           ||                                          ||
                                                 R1-C-O-OH
   +   OH-   --->   R1-C-O-O-   +   H2O

hvorved der forbruges
OH-


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. december 2011 af mathon

stofmængdeforhold

                                            R1COOH : NaOH  =  1 : 1
                                            HCl : NaOH  =  1 : 1

                                           

beregning af tilbageværende
stofmængde ubrugt NaOH:

                                          nubrugt = (0,0139 L) · (0,1 mol/L) = 0,00139 mol

brugt stofmængde NaOH:
                                         
                                          nbrugt = (0,050 L) ·(0,1 mol/L) - 0,00139 mol = 0,00361 mol
som ækvivalerer
                                          0,00361 mol ester med massen 0,492 g

estermolmasse
                                          M = m/n = (0,492 g) / (0,00361 mol) = 136,288 g/mol

                       

              
                                          


                                        

 
 


Skriv et svar til: Opgaveregning med ester

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.