Fysik

impulsbevarelse

01. december 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet en ugeopgave, jeg skal lave i matematik med impulsbevarelse sammen med, hvordan jeg har prøvet at løse opgaven. Jeg ved ikke helt, hvad man skal gøre i a). Skal man antage, at masserne af partiklerne er bevaret - for der er jo stadig 3 efter støddet - eller skal man definere 3 nye masser m4,m5,m6 i sluttilstanden?
Jeg kan virkelig ikke få noget til at passe, for man kender jo ingen af masserne, og det virker på en eller anden måde som man mangler et konstant-led, der sikrer at man ikke bare får m1=m2=m3=0...'

Hjæælp :(

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af Lurch (Slettet)

Når intet andet er opgivet må du antage at masserne er bevaret. Hvis du kigger på dine 3 ligninger med 3 ubekendte kan du finde forholdene mellem masserne.

Dem kan du bruge til at se om energien er bevaret.

 

Du har i øvrigt skrevet forkert i din opstilling, der står 5 noglæe steder. Der skal stå 4


Svar #2
01. december 2011 af arto460 (Slettet)

Man plejer at sige, at man kan løse n ligninger med n ubekendte (hvis koefficienterne går op), hvorfor kan man ikke det her? Er det fordi man mangler en konstantsøjle, der jo karakteriserer et lineært ligningssystem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2011 af Lurch (Slettet)

Du kan som sådan også godt løse ligningssystemet. Men fordi masserne her ikke er uafhængige af hinanden, i den forstand af at de er bundet af impulsbevarelsen, så er der uendelig mange løsninger. Hvis du fastsætter en masse, så er de andre fastsat. Impulsbevarelsen holder ligegyldigt hvilke masser du vælger, såfremt forholdene er som dit ligningssystem angiver.

Der er sikkert en flot matematisk måde at sige det på med lineær uafhængighed og den slags, men mine lineær algebra dage er meget langt væk :)


Skriv et svar til: impulsbevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.