Matematik

Approksimation

01. december 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg skal ved linearisering approksimere √50 og betemme fejlledet for approksimationen og så finde et interval der indeholder √50.

Jeg vælger a = 49

f(x) = √x = 7

f'(x) = 1/(2√x) = 1/14  

f''(x)= -1(4*s3/2)

L(x) = f'(a) * (x-a) + f(a) --> 1/14*(x-49)+7

L(50) = 1/14*(50-49)+7 = 7,07143

Er det rigtigt?

Fejlledet

f''(50)= | -1/(4*s^3/2)| * |((50-49)^2)/2| = 0,000002 (den maksimale fejl, ikke?)

 

Hvordan laver jeg intervallet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af peter lind

Hvad er s?. Om fejlleddet er rigtig er afhængig af hvad du sætter s til. Hvis du sammenligner med hvad en lommeregner finder vil du opdage at det er for lavt. intervallet fides som 7,07143 ±h, hvor h er den fundne fejl


Svar #2
01. december 2011 af Korkproppen (Slettet)

s er 50 Jeg forstår ikke hvad du mener? Hvad er det jeg har lavet forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2011 af peter lind

Ved at sætte s=50. Du skal finde for hvilken s fejlleddet bliver så stor som mulig. Der gælder her at 7 ≤ s ≤ 8. Det er nemt at se at fejlledet bliver størst for s=7


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man laver Taylorudviklingen til 1. orden med restled for funktionen f(x) = √x udviklet omkring a = 49, har man

f(x) = f(a) + f'(a)·(x-a) + f''(ξ)/2! · (x-a)2 , hvor ξ ∈ [a , x]

og man får da

f(50) = 7 + 1/14 -(1/8)·ξ-3/2 , hvor ξ ∈ [49 , 50]

Om restleddet R2 gælder der, derfor, at

-(1/8)·50-3/2 ≥ R2 ≥ -(1/8)·49-3/2 , dvs

-0,0003536 ≥ R2 ≥ -0,0003644 ,

og man ser ved numerisk udregning, at

(√50) - (7 + 1/14) = -0,0003608

 


Skriv et svar til: Approksimation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.