Matematik

Brøkreducering

01. december 2011 af Macroreal (Slettet)

5x3-25x2*y

---------------

3x2-15x * y 

Jeg kender svaret, men jeg får det ikke til det rigtige svar. Jeg får det altid til 5/3. Nogle der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af ablo2703 (Slettet)

(5x3-25x2y)/(3x2-15xy)

y går ud med hinanden:

(5x3-25x2)/(3x2-15x)

5x og 3 sættes ud for parenteserne:

(5x(x2-5x))/(3(x2-5x))

Så kan du se at (x2-5x) går ud med hinanden og tilbage har du:

(5x)/3


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Mellemregningerne er helt forkert udført. Man kan ikke forkorte y væk på den måde.

Derimod kan man i tælleren sætte 5x2 uden for parentes, og i nævneren kan 3x sættes uden for parentes:

(5x3-25x2y) / (3x2-15xy) = ( 5x2·(x - 5y) ) / ( 3x·(x - 5y) )

                                          = (5x2) / (3x)

                                          = (5/3)·x ,

hvor man må forudsætte x ≠ 5y og x ≠ 0 .

Resultatet i #1 er korrekt; men mellemregningerne er det ikke.

 


Skriv et svar til: Brøkreducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.