Matematik

Opstil en forskrift for funktionen

02. december 2011 af Msmelchior (Slettet) - Niveau: B-niveau

På et lager er placeret 3700g af et radioaktivt stof med en halveringstid på 10dage

og jeg skal opstille en forskrift for funktionen

HJÆLP


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2011 af mathon

 

                              m(t) = 3700·(1/2)t/10

                              m(t) = 3700·((1/2)1/10)t

                              m(t) = 3700·0,933033t


Svar #2
02. december 2011 af Msmelchior (Slettet)

kan du give en forklaring ?? og tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2011 af mathon

 

                Er du med på, at der er tale om en eksponentielt aftagende funktion?


Svar #4
02. december 2011 af Msmelchior (Slettet)

ja


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2011 af mathon

som generelt kan udtrykkes

                                f(x) = b·e-kx          k>0

og
                               f(x+X½) = b·e-k·(x+X½)  = (1/2)f(x)                   når X½ er halveringskonstanten

hvoraf
                              b·e-k·x-kX½ = (1/2)f(x)

                              b·e-kx · e-k·  =  (1/2)f(x)

                              f(x)· e-k·  =  (1/2)f(x)

                              e-k·  =  (1/2)                                         som logaritmeres med  ln

                             -k·X½ = ln(1/2)

                             -k = ln(1/2)/X½                                          som substitueret i    f(x) = b·e-kx   giver
                           
                              f(x) = b·e(ln(1/2)/X½)·x       

                              f(x) = b·(eln(1/2))x/X½

                              f(x) = b·(1/2)x/X½

                                        f(x) = b·((1/2)1/x½)x


Svar #6
02. december 2011 af Msmelchior (Slettet)

jeg takker  meget :)


Skriv et svar til: Opstil en forskrift for funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.