Kemi

Syre-Base

06. december 2011 af Fibirger (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey.. Skal læse op til en prøve i morgen :) Min lærer siger at vi får en opgave der ligner denne meget...
 

I en ethansyreopløsning måles pH til 3,20. Den formelle koncentration af ethansyren er 0,029 M.
1. Opskriv strukturformlen for ethansyre.

2. Opskriv ethansyres reaktion med H2O.

3. Hvad er H3O+ koncentrationen i opløsningen ?

4. Hvad betyder det at den formelle koncentration af ethansyre er 0,029 M ?

5. Hvad er stofmængden af H3O+ i 1,00 L opløsning ?

6. Hvad ville stofmængden af ethansyre i 1,00 L opløsning have været hvis syren ikke havde reageret med vand ?

7. Hvad er stofmængden af ethansyren i 1,00 L opløsning efter reaktion med vand ?

8. Hvor stor en procentdel af ethansyremolekylerne har fraspaltet protoner ?

9. Beregn ud fra opgavens tal Ks for ethansyre og sammenlign dette resultat med boges værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2011 af mathon

    ...hvad er dit spørgsmål?


Svar #2
06. december 2011 af Fibirger (Slettet)

Om i kan vise mig hvordan man laver en opgave af denne type :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2011 af mathon

1. Opskriv strukturformlen for ethansyre.

2. Opskriv ethansyres reaktion med H2O.

                                                                                       klarer du


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2011 af mathon

3. Hvad er H3O+ koncentrationen i opløsningen

                  [H3O+] = 10-pH = 10-3,20


Svar #5
06. december 2011 af Fibirger (Slettet)

Har lavet til og med 4...


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. december 2011 af mathon

5)   Hvad er stofmængden af H3O+ i 1,00 L opløsning

                             n = 0,000631 mol

6. Hvad ville stofmængden af ethansyre i 1,00 L opløsning have været,
    hvis syren ikke havde reageret med vand ?

     
                            n = 0,029 mol

7. Hvad er stofmængden af ethansyren i 1,00 L opløsning efter reaktion med vand ?

                            n = c - [H3O+]  =  (0,029 mol) - (0,000631 mol) = 0,028369 mol

ses af
                                                        CH3COOH   +   H2O   <--->   CH3COO-   +   H3O+
molære koncentrationer:                    c - αc                                       αc                αc


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2011 af mathon

8. Hvor stor en procentdel af ethansyremolekylerne har fraspaltet protoner ?

                             αc = [CH3COO- ] = [H3O+] = 0,000631 M

                             α = (0,000631 M) / (0,029 M) 0,022 = 2,2%

 

9. Beregn ud fra opgavens tal Ks for ethansyre og sammenlign dette resultat med boges værdi.

          Ks = (αc)2/(c - αc) = [H3O+]2/(c-[H3O+]) = 10-2pH/({c}-10-pH) = (10-2·3,20 )/(0,029 - (10-3,20 M) =

                                                                                                                                   1,403315·10-5


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2011 af mathon

 M i (10-3,20 M) skulle ikke have været med


Svar #9
06. december 2011 af Fibirger (Slettet)

Men er resultatet stadig 1,403315·10^5?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2011 af mathon

           Ja


Skriv et svar til: Syre-Base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.