Matematik

hvor gammel er liget?

07. december 2011 af kla08 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Politet søger efter et mordvben og rekognoscerer derfor omrdet omkring sen. I den forbindelse støder de pludseligt på et lig af ældre dato. Da de har en formodning om, at liget er meget gammelt, sende der bud efter ærkloger, der graver liget op og sender det til teknisk undersgelse for at bestemme dets alder. Til undersgelsen af ligets alder benyttes kulstof-14 metoden.
Alderen på liget skal fastsættes ved at undersge, hvor stor koncentrationen af det radioaktive isotop kulstof-14 er i liget. Man ved, at der er ved dødstidpunktet har været 100 C-14 tilbage, og at halveringstiden for C-14 er 5740 år. Mænden af C-14 aftager eksponentielt som funktion af tiden. Målinger p liget fastslår at der er 94.5 % af den oprinde lige mængde C-14 tilbage.

1. gøre rede for en regneforskrift, der beskriver sammenhængen mellem mængden af den tilbageværende C-14 og alderen på liget. 

jeg mangler hjælp til at komme i gang. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2011 af peter lind

N = N0*e-k*t k kan du finde ud fra halveringstiden.


Svar #2
07. december 2011 af kla08 (Slettet)

k = ln(2)/(T1/2

er det korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2011 af peter lind

ja


Svar #4
07. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg fandt ud af det selv. halveringstiden skal være ikke i log. 

tak for hjælpen ellers :) 


Svar #5
07. december 2011 af kla08 (Slettet)

kan det virkelig passe at liget 468 år gammel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2011 af mathon

 

                      t = (T½ / ln(2)) · ln(Ao / A)

                      t = ((5740 år) / ln(2)) · ln(Ao / A)

                      talder ≈ (8280 år) · ln(15,2 / A) = (19065 år) · log(15,2 / A)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2011 af mathon

specifikt

                      talder ≈ (8280 år) · ln(1 / 0,945) ≈ 468 år
                   


Skriv et svar til: hvor gammel er liget?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.